UDARNO! SPREČEN ATENTAT NA NETANIJAHUA: Iran planira LIKVIDACUJU visokih IZRAELSKIH zvaničnika!

Autor:

Svet

30.09.2024

22:33

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Iranski operativci nude pojedincima visoku platu za obavljanje različitih zadataka

UDARNO! SPREČEN ATENTAT NA NETANIJAHUA: Iran planira LIKVIDACUJU visokih IZRAELSKIH zvaničnika!

Foto: Tanjug/AP

Izraelska bezbednosna agencija Šin Bet upozorila je u saopštenju od ponedeljka da Iran sve više pokušava da izvrši atentate u Izraelu i da su neki osujećeni u veoma poodmaklim fazama, a detalji još nisu objavljeni.

- Poslednjih nedelja, Šin Bet je primetio značajan porast napora Irana da unapredi atentate na mete u Izraelu - navodi agencija, dodajući da Iran pokušava da regrutuje izraelske civile kako bi naneo štetu visokim zvaničnicima u zemlji.

Agencija je primetila nedavno hapšenje Moti Mamana, 73-godišnjeg Izraelca iz priobalnog grada Aškelona, koji je dva puta krijumčaren u Iran i koji je imao zadatak da pomogne u ubistvu premijera, ministra odbrane ili šefa Šin Beta.

Agencija je saopštila da je Iran takođe pokušao da regrutuje Izraelce preko interneta. Iranski operativci lociraju izraelske mete na društvenim medijima, uključujući kanale koji se odnose na kriptovalute, finansije i traženje posla, navodi Šin Bet.

Iranski operativci nude pojedincima visoku platu za obavljanje različitih zadataka, uključujući "stavljanje novca ili telefona u raznim oblastima u Izraelu, distribuciju flajera, slikanje grafita, pa čak i paljenje automobila i fizičko nanošenje štete ljudima", navodi Šin Bet.

Šin Bet je poslednjih meseci objavio niz navodnih iranskih zavera, u kojima je Iran pokušao da prevari Izraelce preko interneta da izvrše misije za Teheran, uključujući šemu otkrivenu u januaru u kojoj su Izraelci navodno regrutovani da prikupljaju obaveštajne podatke o ličnostima visokog profila.

Ranije ovog meseca je takođe objavljeno da je Hezbolah, iranski zastupnik u Libanu, pokušao da ubije bivšeg ministra odbrane i načelnika generalštaba IDF Mošea Jalona u bombaškom napadu u Tel Avivu u parku Jarkon prošlog septembra, ali da on nije povređen.

Najava te zavere Hezbolaha usledila je neposredno pre nego što se grupa našla pod talasima napada, pošto su pejdžeri operativaca i drugi komunikacioni uređaji eksplodirali, u napadu za koji se široko okrivljuje Izrael.

Ovo je praćeno nedeljama intenzivnih napada koji su u velikoj meri zbrisali Hezbolahovo vođstvo, uključujući šefa Sajeda Hasana Nasralaha u masovnom vazdušnom napadu u petak u predgrađu Bejruta.

Šin Bet je u ponedeljak saopštio da "traži od javnosti da posveti veću pažnju i bude dodatno oprezna u svakom slučaju kada se pojavi sumnja... posebno kada su sume velike i ne odgovaraju prirodi traženih zadataka, ili... ako se zahteva zadaci su neobični." 

Zamolio je da prijavi svaku takvu sumnjivu aktivnost nadležnima, preneo je Times of Israel.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading