IZRAEL ZA PAR DANA OBEZGLAVIO CEO HEZBOLAH, POBIO IM SVE VOĐE! Kako su uspeli u tome? Evo odgovora!

Autor:

Svet

29.09.2024

18:40

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Najvažniju i ključnu ulogu u čitavom planiranju ovih događaja imali su izraelski obaveštajci i Jedinica 8200

IZRAEL ZA PAR DANA OBEZGLAVIO CEO HEZBOLAH, POBIO IM SVE VOĐE! Kako su uspeli u tome? Evo odgovora!

Foto: Tanjug/AP Photo/Bilal Hussein

Nakon rata sa Hezbolahom 2006. godine, Izrael je uložio značajna sredstva u izgradnju svojih obaveštajnih resursa kako bi presreo komunikaciju ove militantne grupe i pratio njene vođe.

Ova strategija dovela je do ubistva vođe Hezbolaha Sajeda Hasana Nasralaha, ali i do napada na visoke komandante Hezbolaha, ostavljajući grupu u bez nekih od ključnih ljudi.

Uloženi napori nakon rata 2006. godine

Nakon rata sa Hezbolahom 2006. godine, Izrael je prepoznao potrebu za jačanjem svojih obaveštajnih kapaciteta.

Odlučili su da povećaju svoje resurse, uključujući korišćenje naprednih sajber alata za presretanje komunikacije Hezbolaha, povećanje broja dronova i satelita iznad Libana radi kontinuiranog praćenja, kao i uspostavljanje jačih veza sa američkom Agencijom za nacionalnu bezbednost radi razmene informacija o zajedničkim neprijateljima poput Irana i Hezbolaha.

Tajne operacije i saradnja sa SAD

Izrael je takođe iskoristio svoju blizinu Libanu za izvođenje tajnih operacija na terenu i uspostavio je snažnu saradnju sa američkom Agencijom za nacionalnu bezbednost.

Ova saradnja olakšala je razmenu informacija o zajedničkim neprijateljima, što je dodatno ojačalo izraelske obaveštajne kapacitete.

Uspeh izraelskih obaveštajaca

Ulaganje Izraela u obaveštajne kapacitete isplatilo se kroz seriju uspešnih operacija, uključujući eliminaciju vrhunskog operativca Hezbolaha Imada Mugnijea 2008. godine u saradnji sa CIA.

Nedavne akcije Izraela uključuju ciljanje visokih komandanata Hezbolaha i njihovo ubistvo tokom sastanaka u Bejrutu, što je rezultiralo značajnim gubicima za ovu militantnu grupu.

Foto: www.profimedia.rs

Ubijeni vođa Hezbolaha, Sajed Hasan Nasralah

 

Upotreba lažnih kompanija i eksploziva

Izrael je prešao na naprednije strategije, uključujući pravljenje lažnih kompanija za proizvodnju pejdžera koji su korišćeni za izvršenje napada.

Takođe, ulaganje u obaveštajne kapacitete omogućilo je izraelskim obaveštajcima da detoniraju pejdžere i toki vokije napunjene eksplozivom, što je nanosilo značajne udarce Hezbolahu.


Izraelska strategija protiv Hezbolaha kombinuje praćenje, saradnju sa saveznicima poput SAD, kao i izvođenje tajnih operacija na terenu.

Ulaganje u obaveštajne kapacitete i napredne strategije omogućilo je Izraelu da značajno oslabi Hezbolah i nanese mu značajne udarce kroz ciljano eliminisanje visokih komandanata i operativaca.

Ova strategija predstavlja ključni deo izraelske bezbednosne politike u regionu.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading