NAPADNUT JEMEN! Na desetine izraelskih aviona izvršilo SNAŽNE udare po Hutima! Počinje PAKAO!

Autor:

Svet

29.09.2024

17:26

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

IDF kaže da su napadi izvedeni kao odgovor na nedavne napade Huta balističkim projektilima na Izrael

NAPADNUT JEMEN! Na desetine izraelskih aviona izvršilo SNAŽNE udare po Hutima! Počinje PAKAO!

Foto: www.profimedia.rs

Izraelska vojska potvrdila je da je napala vojne ciljeve Huta u područjima Ras Isa i Hodeida u Jemenu.

Prema tvrdnjama izraelske vojske, desetine aviona izraelskog vazduhoplovstva, uključujući borbene avione i špijunske avione, učestvovalo je u napadima.

Udari su bili usmereni na lokacije koje su Huti koristili u vojne svrhe u Hodeidi i obližnjoj luci Ras Isa u zapadnom Jemenu, navodi IDF.

- IDF je napala elektrane i luku, koje se koriste za uvoz nafte. Kroz ciljanu infrastrukturu i luke, režim Huta prenosi iransko oružje u region i zalihe za vojne svrhe, uključujući naftu - navodi vojska.

IDF kaže da su napadi izvedeni kao odgovor na nedavne napade Huta balističkim projektilima na Izrael, uključujući tri ovog meseca, preneo je Kurir.

Podsetimo, vladajući šiitski pokret u severnom Jemenu, Ansar Alah (Huti), saopštio je da je upotrebio projektil Palestina 2 za napad na aerodrom Ben Gurion u Tel Avivu u vreme kada se izraelski premijer Benjamin Netanjahu vraćao u Izrael iz Sjedinjenih Američkih Država.

- Jemensko vazduhoplovstvo napalo je aerodrom Ben Gurion u Tel Avivu koristeći hipersoničnu balističku raketu Palestina 2 tokom dolaska premijera neprijateljskog entiteta Benjamina Netanjahua - rekao je portparol vojske Huti Jahja Sari, prenosi TV Al-Masira.

Ranije je lider pokreta Ansar Alah Sajed Abdul-Malik al-Huti rekao je da nade Jevreja nisu opravdane nakon ubistva političkog lidera pokreta Hamas Ismaila Hanijea, a njihove nade su takođe uzaludne nakon smrti Hasana Nasralaha.

- Frontovi podrške nastaviće se i rasti uprkos naporima izraelskog neprijatelja, i nećemo izneveriti naša dva draga naroda u Libanu i Palestini - poručio je lider grupe Huti.

Širom centralnog Izraela su se oglasile sirene, a Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su da je jedna raketa ispaljena iz Jemena, a da ih je oko 90 ispaljeno iz Libana u pravcu Izraela.

Uzbuna za vazdušnu opasnost aktivirana je u Tel Avivu i okolnim gradovima, prenosi Tajms of Izrael.

Većina napada libanske grupe Hezbolah bila je usmerena na severni Izrael, ali je više raketa dugog dometa ispaljeno i u pravcu Tel Aviva i Zapadne obale, navodi se u saopštenju.

Jemenski pokret Huti izrazio je žaljenje zbog smrti vođe libanske grupe Hezbolah, Sajeda Hasana Nasralaha, i poručio da će nastaviti da pruža podršku toj grupi.

Hezbolah, saveznik Huta u alijansi koja se, uz podršku Irana, suprotstavlja Izraelu, prethodno je potvrdio da je vođa i jedan od osnivača te grupe, Sajed Hasan Nasralah, ubijen u izraelskom vazdušnom napadu.

Hezbolah se u saopštenju zavetuje da će "nastaviti sveti rat protiv neprijatelja, a u znak podrške Gazi i Palestini i odbrane Libana i njegovog čvrstog i časnog naroda".

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading