U IRANU P0ETODNEVNA ŽALOST: Oglasio se vrhovni vođa nakon ubistva lidera Hezbolaha

Autor:

Svet

28.09.2024

20:28

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Hamnej je ranije u toku dana pozvao muslimane da svim sredstvima pruže podršku Libanu i libanskoj grupi Hezbolah u sukobima sa Izraelom.

U IRANU P0ETODNEVNA ŽALOST: Oglasio se vrhovni vođa nakon ubistva lidera Hezbolaha

Foto: Tanjug/AP Photo/Hassan Ammar, File

Vrhovni vođa Irana Ali Hamnej proglasio je danas petodnevnu žalost, nakon ubistva lidera Hezbolaha Sajida Hasana Nasralaha.

- Proglašavam pet dana žalosti u Islamskoj republici Iran. Upućujem saučešće časnom ocu, supruzi i deci našeg dragog Sajida, porodicama mučenika, članovima Hezbolaha, libanskom narodu i visokorangiranim zvaničnicima, kao i celom pokretu otpora - navodi se u tvitu Hamneja na platformi X.

Hamnej je ranije u toku dana pozvao muslimane da svim sredstvima pruže podršku Libanu i libanskoj grupi Hezbolah u sukobima sa Izraelom.

- Sudbinu ovog regiona odrediće snage otpora, sa Hezbolahom na čelu - rekao je Hamnei nakon što je izraelska vojska saopštila da je ubila lidera Hezbolaha Hasana Nasreleha, preneo je Rojters.

Drama nakon likvidacije Hasana Nasralaha

Iranski vrhovni vođa, ajatolah Ali Hamnei, prebačen je na sigurnu lokaciju unutar zemlje uz pojačane bezbednosne mere, navode dva regionalna zvaničnika upoznata sa situacijom, koja su govorila za Rojters. Ovaj potez dolazi u trenutku kada su izraelski mediji objavili vest da je lider Hezbolaha, Hasan Nasralah, ubijen u ciljanom vazdušnom napadu na Bejrut. U saopštenju izraelske vojske (IDF) navodi se da su uz Nasralaha u istom napadu stradala i neka druga ključna lica ove militantne organizacije, uključujući komandanta Južnog fronta, Alija Karakea.

Prema izvorima, Iran je u stalnom kontaktu sa Hezbolahom, kao i sa drugim regionalnim militantnim organizacijama koje sarađuju sa Teheranom, kako bi koordinisali odgovor na ovaj napad. Smrt Nasralaha mogla bi izazvati ozbiljnu destabilizaciju u regionu, s obzirom na ključnu ulogu koju je igrao u vođenju Hezbolaha, kako politički, tako i vojno, više od tri decenije.

BONUS VIDEO

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading