IRANSKA REVOLUCIONARNA GARDA OTKRILA NOVE ŠOKANTNE DETALJE LIKVIDACIJE LIDERA HAMASA!

Autor:

Svet

03.08.2024

14:44

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

SAD na Bliski istok šalju nosač aviona, eskadrilu lovaca i dodatne ratne brodove u očekivanju iranske odmazde

IRANSKA REVOLUCIONARNA GARDA OTKRILA NOVE ŠOKANTNE DETALJE LIKVIDACIJE LIDERA HAMASA!

Foto: Tanjug/AP Photo/Adel Hana, File

Iranska revolucionarna garda danas je saopštila da je politički lider Hamasa Ismail Hanije ubijen ispred svoje sobe u rezidenciji u Teheranu ispaljivanjem projektila kratkog dometa, sa bojevom glavom težine oko sedam kilograma, nakon čega je usledila velika eksplozija.

Revolucionardna garda je upozorila da će osveta Teherana biti velika, a da će se dogoditi u odgovarajuće vreme, na odgovarajućem mestu i na odgovarajući način, prenosi Rojters.

Hanije je ubijen u sredu u Teheranu, a Hamas i Iran su najavili odmazu protiv Izraela, koga krive za napad.

Lider Hamasa je sahranjen u petak u Kataru, nakon što je dan ranije u Teheranu održana pogrebna ceremonija, prenosi Tanjug.

Foto: Tanjug/Qatar TV via AP

Sahrana Ismaila Hanijea

Sjedinjene Države na Bliski istok šalju nosač aviona, eskadrilu lovaca i dodatne ratne brodove u očekivanju iranske odmazde za ubistvo lidera Hamasa ranije ove sedmice u Teheranu, javljaju svetske agencije.

Kako javlja CNN, radi se o najvećim manevrima američkih snaga u toj regiji od prvih dana rata u Gazi, kad je Pentagon poslao dve borbene grupe nosača aviona prema Bliskom istoku.

Bilo je to očito upozorenje regionalnim militantnim grupama pod iranskim patronatom da ne šire borbe.

Foto: Tanjug/AP Dalati Nohra/Lebanese Official Government via AP, File

Ismail Hanije

- Čuli smo iranskog vrhovnog vođu jasno i glasno, rekao je da namerava da osveti ubistvo vođe Hamasa u Teheranu, odnosno da želi da izvrši još jedan napad na Izrael - rekao je Džon Kirbi, šef Saveta za nacionalnu bezbednost  u administraciji američkog predsednika Džoa Bajdena.

- Ne možemo samo da pretpostavimo da ćemo takođe potencijalno biti žrtve takve vrste napada, pa se moramo pobrinuti da imamo prave resurse i vojne kapacitete u regiji.

Juče je Bajdenov ministar odbrane Lojd Ostin naredio borbenoj grupi nosača aviona USS Abraham Linkoln da zameni udarnu grupu USS Teodor Ruzvelt, koja trenutno deluje u Omanskom zalivu, objavio je Pentagon.

Foto: Tanjug/AP Photo/Vahid Salemi

Ajatolah Ali Hamnei

Uz nosač aviona, na Bliski istok i u Mediteran biće poslati američki razarači i krstarice sposobni za odbranu od balističkih projektila.

U saopštenju se ne navodi koji su ratni brodovi poslati, ali dva američka razarača u istočnom Sredozemlju učestvovala su u presretanju napada koje je Iran pokrenuo protiv Izraela u aprilu.

Ostin je takođe naredio raspoređivanje eskadrile borbenih aviona u regiji, objavio je Pentagon. 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading