LIKVIDIRAN VOĐA JUŽNOG FRONTA! Vozilo razneto u paramparčad, Izraelci bez milosti! Strahovit GUBITAK za Hezbolah! (VIDEO)

Autor:

Svet

03.08.2024

13:31

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Južni front je regionalna jedinica Hezbolaha odgovorna za aktivnosti te grupe u celom južnom Libanu

LIKVIDIRAN VOĐA JUŽNOG FRONTA! Vozilo razneto u paramparčad, Izraelci bez milosti! Strahovit GUBITAK za Hezbolah! (VIDEO)

Foto: X/Printscreen/@manniefabian

Istaknuti operativac Hezbolaha Ali Abd Ali ubijen je u napadu izraelske bespilotne letelice na libanski grad Bazuri, saopštila je danas izraelska vojska (IDF).

IDF je naveo da je Ali bio ''važan terorista u jedinici Južni front terorističke organizacije Hezbolah" i da je bio uključen u planiranje i izvođenje brojnih napada.

U saoptenju se navod da je njegovo ubistvo "značajan udarac za funkcionisanje Južnog fronta i terorističke organizacije Hezbolah u regionu".

Foto: Tanjug/AP Photo/Hussein Malla

Sahrana Fuada Šukra

Južni front je regionalna jedinica Hezbolaha odgovorna za aktivnosti te grupe u celom južnom Libanu, što je ekvivalent regionalnoj komandi, piše Tajms of Izrael.

Libanski mediji su ranije preneli da je u izraelskom napadu na Bazuri, kod primorskog grada Tir, ubijena jedna osoba, ada su dve ranjene, preneo je Tanjug.

Foto: Tanjug/AP Photo/Mustafa Jamalddine

Hezbolah

Podsetimo, lider Hezbolaha Sajed Hasan Nasrala otkrio je na sahrani jednog od komandanata tog militantnog pokreta Fuada Šukra šokantan detalj iz njegove biografije!

- Mučenik Fuad Šukr bio je vođa grupe koja je otišla u Bosnu da podrži muslimane početkom devedesetih - rekao je navodno Nasralah tokom govora na sahrani.

Foto: Tanjug/AP Photo/Hussein Malla

Napad na Bejrut

Majadin, libanski medij blizak Hezbolahu, navodi da se Šukr od 1992. godine bavio spoljnim poslovima i da je između ostalog "mentorisao omladinu" koja je podržavala muslimane u BiH.

Britanski novinar Robert Fisk, koji je tokom rata često dolazio u BiH, navodi da je u borbama učestvovalo oko 150 pripadnika Hezbolaha koji su bili među prvim dobrovoljcima sa Bliskog istoka koji su došli da podrže bosanske muslimane.

Veze Hezbolaha sa Armijom BiH tokom rata u BiH nisu tajna.

Ta organizacija nikada nije pokušala da prikrije svoju podršku bosanskim muslimanima, a njihove akcije bile su deo šireg iranskog angažmana u sukobu na prostoru bivše SFRJ.

Foto: Tanjug/AP Photo/Bilal Hussein

Pristalice Hezbolaha

Američki vazduhoplovni oficir i obaveštajac Stiven O'Hern je u svojoj knjizi o iranskoj Islamskoj revolucionarnoj gardi pisao da su pripadnici te elitne jedinice slali oružje i obučavali muslimansku vojsku tokom rata u BiH, ali i Oslobodilačku vojsku Kosova tokom 1999. godine.

Iran je bio jedna od prvih zemalja koje su podržale vlasti u Sarajevu nakon izbijanja rata zaobilazeći embargo na izvoz oružja na prostor tadašnje SFRJ koji je Savet bezbednosti UN uveo u septembru 1991. godine.

O'Hern navodi i da je administracija tadašnjeg američkog predsednika Džordža Buša Starijeg bila protiv iranskog mešanja u Bosni i da je pod američkim pritiskom Hrvatska zaplenila iransko oružje koje je preko te zemlje trebalo da završi u rukama vojnika Armije BiH.

Visoki zvaničnik Hezbolaha Fuad Šukr, podsetimo, ubijen je u izraelskom vazdušnom napadu na predgrađe Bejruta u utorak, piše Avaz.ba.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading