RAT MOŽE DA SE ZAVRŠI DANAS! U Kairu moguća prekretnica sukoba na Bliskom istoku, Izrael i Hamas ponovo za pregovaračkim stolom

Autor:

Svet

03.08.2024

06:37

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Istorijski trenutak pred nama

RAT MOŽE DA SE ZAVRŠI DANAS! U Kairu moguća prekretnica sukoba na Bliskom istoku, Izrael i Hamas ponovo za pregovaračkim stolom

Foto: Tanjug/AP

Izraelska delegacija otputovaće narednih dana u Kairo na pregovore o postizanju sporazuma o prekidu vatre u Gazi i oslobađanju talaca, saopštio je kabinet izraelskog premijera Benjamina Netanjahua.

Prema saopštenju, pregovarački tim za dogovor o taocima otputovaće u Kairo večeras ili sutra.

Visoki zvaničnik palestinske militantne grupe Hamas, Sami Abu Zuhri rekao je za Rojters da Netanjahu ne želi da zaustavi rat i koristi prazne izjave da prikrije svoje zločine i izbegne njihove posledice.

Najnoviji pregovori vode se oko predloga o primirju koji je u maju izneo predsednik SAD Džozef Bajden. 

Hamas želi da se sporazumom okonča rat u Gazi, dok Netanjahu navodi da će se rat završiti tek onda kada Hamas bude poražen.

Posrednici u pregovorima, Katar i Egipat, uz podršku SAD, više puta su ponovili da vrata za dodatne razgovore ostaju otvorena, pri čemu su i Izrael i Hamas izrazili spremnost da učestvuju u njima.

Ovi pregovori biće prvi susret Izraela i Hamasa za stolom nakon ubistva Ismaila Hanijea.

Ko je bio Ismail Hanije

Republika

Foto: Tanjug/AP

Ismail Hanije

Politički lider Hamasa Ismail Hanije, koji je ubijen u svojoj rezidenciji u Teheranu, rođen je u izbegličkom kampu Šati u Gazi 1962, nakon što su njegovi roditelji pobegli iz grada Askalana posle stvaranja države Izrael 1948. godine.

Hanije je studirao na institutu Al-Ažar u Gazi, a kasnije na Islamskom univerzitetu u Gazi, gde je diplomirao arapsku književnost, piše Al Džazira.

Dok je bio na univerzitetu 1983. pridružio se Islamskom studentskom bloku, preteči Hamasa.

U grupi je blisko sarađivao sa suosnivačem Hamasa, šeikom Ahmedom Jasinom, a na funkciju političkog lidera izrabran je 2017, zamenivši Haleda Mešala.

Izraelske vlasti nekoliko puta su zatvarale Hanijea, a on je napustio Pojas Gaze 2019, nakon nekoliko atentata i od tada živeo u egzilu u Kataru.

U izraelskom napadu na severnu Gazu u aprilu, ubijena su njegova tri sina i najmanje troje unuka.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading