TRAMP IMA PLAN ZA OKONČANJE RATA U UKRAJINI: Rusija smesta reagovala, poznati detalji strategije

Autor:

Svet

25.06.2024

11:07

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Strategija koju su zacrtali Kelog i Flejc dosad je najdetaljniji plan Trampovih saradnika, koji je rekao da bi mogao brzo rešiti rat u Ukrajini ako pobedi predsednika Bajdena na izborima 5. novembra.

TRAMP IMA PLAN ZA OKONČANJE RATA U UKRAJINI: Rusija smesta reagovala, poznati detalji strategije

Foto: Tanjug/Ap, Shutterstock

Dva ključna savetnika Donalda Trampa predstavila su mu plan za okončanje ruskog rata u Ukrajini, ako pobedi na predsedničkim izborima u novembru. Plan uključuje obustavu dostave oružja Ukrajini ako ne bude htela da pregovara s Rusijom oko kraja rata.

Sjedinjene Države bi istovremeno upozorile Moskvu da bi svako odbijanje pregovora rezultiralo povećanom američkom podrškom Ukrajini, rekao je u intervjuu penzionisani general-pukovnik Kejt Kelog, jedan od Trampovih savetnika za nacionalnu bezbednost, prenosi Reuters.

Prema planu koji su izradili Kelog i Fred Flejc, koji su bili važni članovi Trampovog Saveta za nacionalnu bezbednost tokom njegovog predsedničkog mandata, putem mirovnih pregovora došlo bi do prekida vatre na temelju trenutnih linija fronta.

Predstavili su svoju strategiju Trampu, a bivši predsednik je pozitivno odgovorio, rekao je Flejc.

- Ne tvrdim da se složio s tim ili da se složio sa svakom rečju, ali bili smo zadovoljni njegovom reakcijom - rekao je.

Trampov portparol, Stiven Čeung, rekao je da se samo izjave Trampa ili ovlašćenih članova njegove kampanje treba smatrati službenim.

Strategija koju su zacrtali Kelog i Flejc dosad je najdetaljniji plan Trampovih saradnika, koji je rekao da bi mogao brzo rešiti rat u Ukrajini ako pobedi predsednika Bajdena na izborima 5. novembra, iako nije govorio o pojedinostima i detaljima kao bi to sproveo.

Ovakav stav bila bi promena u pristupu SAD ratu u Ukrajini te bi naišao na protivljenje evropskih saveznika, ali verojatno i unutar Trampove Republikanske stranke.

Rusija je brzo reagovala na Trampov plan. Kremlj je rekao da bi svaki mirovni plan koji predloži buduća Trampova administracija morao odražavati stvarnost na terenu, ali da je ruski predsednik, Vladimir Putin, ostao otvoren za razgovore.

- Vrednost svakog plana leži u nijansama i uzimanju u obzir stvarnog stanja stvari na terenu. Predsednik Putin je više puta rekao da je Rusija bila i ostaje otvorena za pregovore, uzimajući u obzir stvarno stanje stvari na terenu. Ostajemo otvoreni za pregovore - rekao je portparol Kremlja, Dmitrij Peskov, za Reuters.

Peskov je rekao da nedavne Putinove predloge za mir nisu prihvatili ni Zapad ni Ukrajina.

- Znate da je Putin nedavno izašao s mirovnom inicijativom, koju, nažalost, nisu prihvatili ni Zapad ni sami Ukrajinci - rekao je.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading