ZELENSKI UPOZORIO NA NOVU FAZU RATA: Evo šta Rusija planira sve da osvoji, a OVAJ grad im je NAJVAŽNIJI na tom putu

Autor:

Svet

03.05.2024

22:24

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kako kaže, Ukrajina se suočava sa novom fazom opšteg ruskog rata

ZELENSKI UPOZORIO NA NOVU FAZU RATA: Evo šta Rusija planira sve da osvoji, a OVAJ grad im je NAJVAŽNIJI na tom putu

Foto: Tanjug/AP Photo/Efrem Lukatsky, Shutterstock

Tokom sastanka s graničarima u oblasti Hmeljnicki, predsednik Ukrajine, Volodimir Zelenski, upozorio je na "novu fazu" opšteg ruskog rata.

Kirilo Budanov, šef ukrajinske vojne obaveštajne službe (HUR), najavio je novi ruski napad kasno u proleće ili početkom leta, koji bi se intenzivirao u okolini istočne oblasti Donbasa.

Foto: Tanjug/AP

Volodimir Zelenski

Časiv Jar - ključna meta Rusije

Grad Časiv Jar, smešten u oblasti Donjeck, ostaje jedna od ključnih meta Rusije.

Prema rečima Oleksandra Pavliuka, komandanta Ukrajinskih kopnenih snaga, ovaj grad bi mogao da olakša dalje napredovanje ruskih snaga ka obližnjim gradovima Kostiantnivka, Kramatorsk i Slovjansk.

Ciljevi Rusije tokom 2024. godine

Oleksandr Pavliuk takođe je izneo tvrdnju da Rusija ima za cilj da 2024. godine potpuno okupira oblasti Donjeck, Lugansk i, ako je moguće, Zaporožje.

U svetlu ovih izjava, pred Ukrajinom su teški dani i izazovi, a mogućnost još veće eskalacije sukoba sa Rusijom izaziva zabrinutost kako u samoj Ukrajini, tako i među međunarodnim partnerima.

Podsetimo, ukrajinski obaveštajni zvaničnici identifikovali su tri linije ruskih pokušaja destabilizovanja Ukrajine i postizanja pobede, a ukrajinski i američki obaveštajni zvaničnici objavili su procene o situaciji na bojnom polju, prema kojima bi ruske snage mogle da osvoje Časiv Jar, ali i kako je vrlo malo verovatno da će zauzeti veće ukrajinske gradove.

Mnogi stručnjaci i analitičari upozoravaju da bi pad Časiv Jara, grada u Doneckoj oblasti u blizini već osvojenih Bahmuta i Avdijevke, predstavljao ozbiljan poraz za ukrajinske snage i potvrdu uspešne ruske ofanzive.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading