UKRAJINA NA RASKRŠĆU I NA KOLENIMA: Od današnje poruke OVOG ČOVEKA zavisi im ČITAV RAT sa Rusijom!

Autor:

Svet

11.12.2023

08:19

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski danas putuje u Vašington na razgovore sa američkim predsednikom Džozefom Bajdenom

UKRAJINA NA RASKRŠĆU I NA KOLENIMA: Od današnje poruke OVOG ČOVEKA zavisi im ČITAV RAT sa Rusijom!

Foto: Tanjug AP

Da li će im najvažniji saveznik pružiti ruku spasa ili im sledi potpuna katastrofa i definitivan poraz u ratu s Rusijom?

Na ovo pitanje Ukrajina će ove nedelje dobiti konačan odgovor, zbog čega tamošnji stručnjaci, ali i svetsko javno mnjenje smatraju da je druga im nedelja decembra najvažnija u ovoj godini.

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski putuje u Vašington na seriju razgovora i sastanaka sa tamošnjim zvaničnicima, uključujući i predsednika Džoa Bajdena.

Tamo će saznati da li će im SAD produžiti paket pomoći u ratu s Rusijom ili će morati da se sami snalaze sa Vladimirom Putinom, što u prevodu bez dileme znači poraz na frontu.

Zelenski se nada da će mu Amerika dati paket odbrambene pomoći od 60 milijardi dolara. Na Bajdenu je da to zatraži od zakonodavstva ali pitanje je hoće li dobiti zeleno svetlo jer Republikanci ne žele da čuju više za pomoć Ukrajini, a kampanja za predsedničke izbore u SAD uveliko je u toku.

Glasanje u Senatu prošle nedelje dovelo je do blokade paketa koji je uključivao finansiranje za Ukrajinu. 

Takođe se očekuje da će Zelenski razgovarati s Majkom Džonsonom, novim predsednikom Zastupničkog doma Republikanaca, tokom svoje posete Vašingtonu.

Podsetimo, prošle nedelje je Olena Zelenska, prva dama Ukrajine, upozorila da njenoj zemlji preti "smrtna opasnost" bez pomoći Zapada.

Ova nedelja je od presudnog značaja za Ukrajinu i zbog čelnika EU koji će se okupiti u Briselu kako bi dali zeleno svetlo za pristupne pregovore Ukrajine.

Takođe bi trebalo da bude potpisan paket finansijske pomoći od 50 milijardi evra - u zajmovima i bespovratnim sredstvima. 

Međutim, lider Mađarske Viktor Orban zapretio je da će sprečiti to, što je izazvalo frustraciju u prestonicama EU i bes u Kijevu.

Štaviše, Zelenski je tokom vikenda u Istanbulu sreo Orbana i usput mu je dobacio da moraju da pričaju o "nečemu jako važnom".

atkinju za članstvo opisao kao "jednu od najkorumpiranijih zemalja na svijetu".

Kijev smatra da upravo Orban srozava demokratske standarde u sopstvenoj zemlji. Neki veruju da Orban koristi Ukrajinu kao adut za pregovaranje kako bi pokušao da izvuče više novca iz EU.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading