DA LI JE ŠOJGU ZAISTA TU? Sumnjivi kadrovi u snimku Saveta bezbednosti zaintrigirali rusku javnost, svi se pitaju - gde je ministar?

Autor:

Svet

25.03.2022

09:35

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Svako ko se bavi montažom i postprodukcijom zna da je lepljenje nečega na TV ekran, posebno ako je sam okvir statičan (u njemu nema kretanja), elementaran zadatak.

DA LI JE ŠOJGU ZAISTA TU? Sumnjivi kadrovi u snimku Saveta bezbednosti zaintrigirali rusku javnost, svi se pitaju - gde je ministar?

Foto: Tanjug/AP

Od 16. dana rata u Ukrajini, odnosno od 11. marta, ministar odbrane Sergej Šojgu prestao je da se pojavljuje u javnosti. Do tog dana je pozivao kolege u drugim zemljama, uručivao nagrade - odnosno postojale su nezavisne potvrde da je kod načelnika vojnog resora sve u redu. A onda je nestao.

Odsustvo ključnog vojskovođe, dugo 13 dana, na vrhuncu najozbiljnijeg rata u modernoj ruskoj istoriji nije moglo dugo da ostane tajna, pa su novinari imali pitanja - gde je Šojgu? A nadležni su pokušali da odgovore: sve je u redu, načelnik Ministarstva odbrane je na svom radnom mestu. U tu svrhu državni mediji su prikazali kratak video snimak Saveta bezbednosti. Video urednik "Mediazone" Aleksandra Dubrovskaja je pogledala ove video snimke i došla do zaključka: Šojgu, najverovatnije, nije bio prisutan na ovom sastanku.

 

 

Od celog sastanka Saveta bezbednosti, upravo su oni snimci koji su pokazali probleme sa Šojguovom kamerom emitovani na "Rusija 1". Priroda ove smetnje može se nazvati čudnom: na prvi pogled se čini da Šojgu ima nekih problema sa emitovanjem. Ali kada se gleda kadar po kadar u visokoj rezoluciji, više izgleda kao da operater brzo pomera kameru ka ministru.

Republika

Foto: Printskrin: ЛенТВ24

 

Ovo može imati dva objašnjenja. Teoretski, video je mogao da bude snimljen na samom početku sastanka koji je počeo iznenada, a kamerman nije postavio dobar kadar, a onda je došao k sebi. Zvuči sumnjivo: kamera je bila uključena, i kao da je upravo pomerena.

Druga, verovatnija verzija je da je takav efekat jednostavno dodat u postprodukciji. To je urađeno kako bi se skrenula pažnja publike upravo na ovaj kutak, kako bi svi sigurno primetili da je Šojgu bio prisutan na skupu.

Da li je Šojgu bio prisutan? Svako ko se bavi montažom i postprodukcijom zna da je lepljenje nečega na TV ekran, posebno ako je sam okvir statičan (u njemu nema kretanja), elementaran zadatak.

Snimci sa prethodnih Saveta bezbednosti, održanih 3. i 11. marta, pokazuju da je Šojgu zaista bio na oba sastanka i da je učestvovao u diskusiji: čuje se zvuk i vidi se krupni plan. Istovremeno, pozadina na kojoj je Šojgu snimljen i njegova odeća potpuno su identični pozadini na kojoj vidimo Šojgua na današnjem Savetu bezbednosti.

Republika

Foto: Youtube/Комсомольской Правды

 

S obzirom na to da nam nikada nije prikazan snimak sa zvukom, a Šojgu je sakriven u ćošku (na koji je našu pažnju tako uporno privlačio jednostavan trik sa ometanjem), može se sa velikim stepenom verovatnoće pretpostaviti da je snimak Šojgua jednostavno preuzet iz jednog od prethodnih Saveta bezbednosti i "nalepljen" na sadašnji.

Uopšte, čitava montaža snimka sa današnjeg Saveta bezbednosti, zbog čega je prekinuto emitovanje "Rosije 24", može se nazvati čudnom: video se sastoji od dva i po kadra. Prvi je generalni plan sa TV-om. Zatim drugi - krupni plan Vladimira Putina. A onda treći - isti general, na kome opet crni ekran umesto Šojgua.

Prvi kadar se nikako ne uklapa u drugi: ima potpuno drugačiji položaj Putinovog tela, on gleda na drugu stranu. Da video ima zvuk, ne bi mogao da se sakrije. Treći kadar je uglavnom početak prvog kadra. Ovo postaje očigledno ako ga isečete od kraja i prebacite na početak.

Zašto je bilo moguće uzeti samo dva kadra sa ogromnog, dugog sastanka? Po svemu sudeći, sa ovog sastanka nije bilo šta više da se pokaže. Ili ne.

Najverovatnije je sastanak Saveta bezbednosti zaista održan, samo Šojgu nije bio tamo. Jednostavno je ugrađen u TV prenos, koristeći snimke iz jednog od prethodnih bezbednosnih saveta. I dodali su smetnje - a za potpuno dosadnu RIA Novosti su napravili i zum (prilaz) tako da je gledaocu bilo jasno gde da gleda.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading