OGLASILA SE CIK BiH: Evo kolika je izlaznost na lokalnim izborima u zemlji

Autor:

Svet

06.10.2024

22:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ukupan broj birača upisanih u birački spisak BiH je 3,4 miliona.

OGLASILA SE CIK BiH: Evo kolika je izlaznost na lokalnim izborima u zemlji

Foto: Tanjug/AP Photo/Printscreen

Predsednica Centralne izborne komisije Bosne i HercegovineIrena Hadžiabdić, izjavila je večeras da je izlaznost na današnjim lokalnim izborima iznosila 47,72 posto.

Dodala je da u ovaj procenat nisu uneti rezultati o odazivu sa tri biračka mesta, u Kotor VarošiIstočnom Starom Gradu i Čapljini.

- Ceneći ovaj podatak sa činjenicom da izbori nisu održani u svim izbornim jedinicama, da su odgođeni i da ovo nisu baš kompletni podaci - rekla je Hadžiabdić, istakavši da je izlaznost 2022. iznosila 50,43 posto.

Istakla je da su se pilot projekti uvođenja inovativnih i novih tehnologija u izborni proces na lokalnim izborima 2024. u Bosni i Hercegovini pokazali uspešnim.

Rekla je da su zahvaljujući toj tehnologiji nakon 20 minuta od zatvaranja birališta dobili 45 posto rezultata.

- Tako da se ova tehnologija u ovom momentu, pored svojih problema koje su bili očigledni u toku dana i o kojima treba sada i razmišljati i analizirati pokazala kao jako efikasnom u smislu bržeg i efikasnijeg procesa, što je za nas značajan rezultat i ova brzina nas ohrabruje bez obzira što možemo govoriti o određenim poteškoćama - rekla je Hadžiabdić.

 

 

Što se tiče sigurnosnog aspekta, dodala je da su u CIK zadovoljni izveštajima iz operativnih štabova lokalnih izbora.

Podsetimo, današnji lokalni izbori u Bosni i Hercegovini osmi su od proglašenja nezavisnosti 1992. i na njima se biraju  načelnici opština i gradonačelnici gradova, kao i opštinska i gradska veća i skupštine u 143 lokalne zajednice - 111 opština, 32 grada i Brčko Distrikt, koji je posebna administrativna jedinica.

Ukupan broj birača upisanih u birački spisak BiH je  3,4 miliona.

Centralna izborna komisija BiH odlučila je danas da, zbog katastrofalnih poplava, izbore odloži u četiri opštine FBiH - Jablanici, Konjicu, Kiseljaku, Kreševu i na tri biračka mesta u Fojnici. Izbori u tim mestima će biti održani kada se za to budu stekli uslovi, najavljeno je iz CIK BiH.

Na izborima učestvuje 110 političkih stranaka, 386 kandidata je za gradonačelničke i načelničke pozicije.  Više od 25.700 kandidata će se boriti za mesta u parlamentima lokalnih zajednica.

Očekivani troškovi izbora su 9,7 miliona evra.

Od 386 kandidata za načelnike i gradonačelnike u BiH, samo je 29 žena, odnosno, 7,5 odsto.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading