JEZIVI SNIMCI IZ DONJE JABLANICE NAKON STRAVIČNIH POPLAVA: Nema struje i zlokobna tišina dok se traga za DESETINAMA NESTALIH (VIDEO)

Autor:

Svet

04.10.2024

22:57

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Poplave su odnele najmanje 19 života

JEZIVI SNIMCI IZ DONJE JABLANICE NAKON STRAVIČNIH POPLAVA: Nema struje i zlokobna tišina dok se traga za DESETINAMA NESTALIH (VIDEO)

Foto: YouTube Printscreen/DnevniAvazTV

Poslednjih dana, Donja Jablanica je bila poprište teških poplava koje su prouzrokovale veliku materijalnu štetu i, nažalost, odnele najmanje 19 života. Ovo područje, kao i cela Bosna i Hercegovina, suočava se sa dramatičnim posledicama prirodnih nepogoda.

Teška situacija u Donjoj Jablanici

Donja Jablanica je jedno od područja koje je najviše pogođeno poplavama. U samom mestu, vlada tišina, a zbog prekida u isporuci električne energije, žitelji se suočavaju s dodatnim izazovima. Reporteri "Avaza" su na licu mesta i prenose slike i priče koje oslikavaju tešku situaciju u Donjoj Jablanici.

Materijalna šteta i nestanak struje

Nakon što je pala noć, Donja Jablanica je obavijena zlokobnom tišinom. Poplave su uzrokovale pomeranje klizišta i nanele značajnu materijalnu štetu. Osim toga, nestanak struje dodatno otežava već tešku situaciju u kojoj se stanovnici ovog područja nalaze.

Nažalost, 16 osoba je stradalo upravo u Jablanici, dok je troje izgubilo život u Fojnici. Za još desetinama osoba se traga, što dodatno povećava dramu koja obavija ovo područje.

Podsetimo, obilne padavine zahvatile su veći do Bosne i Hercegovine tokom noći i izazvale smrtonosne poplave u nekoliko gradova.

 

 

Katastrofalne poplave pogodile su Kiseljak, Kreševo, Busovaču i Fojnicu, a najviše Jablanicu, zbog čega je u mnogim mestima proglašeno stanje prirodne katastrofe.

Potpredsednik Vlade Federacije BiH i ministar razvoja i preduzetništva, Vojin Mijatović, obratio se danas na konferenciji za medije nakon hitne sednice Vlade Federacije BiH.

- Vlada je upravo zasedala na hitnoj sednici. Donesena su tri zaključka. Federalna uprava i FUCZ angažuju specijalizovane timove za spašavanje na vodi. Doneli smo odluku o proglašenju stanja prirodne nesreće na području FBiH. Formirali smo Krizni štab u stalnom zasedanju koji ima zadatak da koordiniše aktivnosti sa štabom CZ. Takođe, donesen je zaključak i inicijativa prema Bh Telecomu da se izdvoji milion i po KM prema pogođenim područjima. Od jutros negde oko pet sati premijer i nekoliko ministara su na terenu. Odmah nakon konferencije za medije svi ostali ministri će se uputiti na lokacije - rekao je Mijatović.

Na konferenciji za medije obratili su se i predstavnici FUCZ-a. Kako su rekli, otežavajuća okolnost je što se najavljuju padavine i u narednim danima.

- Mi smo danas u 12 sazvali hitnu sednicu štaba gde smo doneli zaključke da se mehanizacija uputi na prostor Jablanice, pa ćemo videti stanje u ostalim opštinama. Ima dosta mesta na opštini Jablanica koja su nepristupačna. Imamo informaciju da je 14 žrtava, dosta je nestalih za kojima se traga. Naše jedinice su na terenu i vrše evakuaciju i potragu. Poslije 2014. ovo je jedna od najtežih situacija koje su pogodile BiH. Pokušaćemo da učinimo  sve da ovo dovedemo u najbolji red. Otežavajuća okolnost je što imamo informaciju da će u naredna dva dana biti opet padavina.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading