USTAŠKI UNUK LOBIRA ZA KOSOVO: Hrvatski evroposlanik dobio novu funkciju

Autor:

Svet

02.10.2024

23:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Deda Davora Ive Štira bio desna ruka krvnika i komandanta Jasenovca Maksa Luburića

USTAŠKI UNUK LOBIRA ZA KOSOVO: Hrvatski evroposlanik dobio novu funkciju

Foto: Profimedia, Wikipedia

Hrvatski evroposlanik Davor Ivo Štir, bivši šef diplomatije, koji je izabran za šefa delegacije Evropskog parlamenta za odnose s Bosnom i Hercegovinom i Kosovom, potomak je ustaških emigranata koji su posle Drugog svetskog rata pobegli u Argentinu.

SLAVIO 10. APRIL

Njegov deda Ivan Štir bio je pukovnik ustaške vojske i pomoćnik krvnika Vjekoslava Maksa Luburića, komandanta Jasenovca, a deda po majci Milorad Lukač bio je jedan od vodećih emigrantskih političara Hrvatske seljačke stranke.

On je prošle godine, kao hrvatski predstavnik u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope, otvoreno lobirao za Prištinu.

- Otvorite vrata da Kosovo postane deo Saveta Evrope i UN, ali otvorite vrata Srbiji da postane članica EU. I Kosovo i Srbija su okruženi EU i NATO - rekao je Štir i dodao da se nada da će "Srbiji i Kosovo ponovo biti ujedinjeni, ali ovaj put kao dve države članice ujedinjene Evrope, kao dve države članice EU".

Srbija mu trn u oku

Štir je imao polemiku i s predsednikom Srbije, nakon što je pre nekoliko godina pisao o Vučiću u svojim tekstovima.

- Gadosti koje sam pročitao u hrvatskim medijima samo vam pokazuju kolika je zainteresovanost i koordinisanost u akcijama i u napadima na našu zemlju - rekao je Vučić, dok je Štir odgovorio na Fejsbuku, poručivši mu da se bavi svojim narodom, "a ne izmišljenim neprijateljima iz Hrvatske".

Ipak, s takvim neprijateljima izgleda i sam bije bitke, pa je još 2018. upozoravao na "pokušaj Srbije da se pozicionira kao vodeća sila u regionu", precizirajući da nije posredi namera da se obnovi Jugoslavija, nego stvaranje instrumenata za dominantan uticaj "jugosferom".

Davor Štir je diplomirao političke nauke i međunarodne odnose na Katoličkom univerzitetu u Buenos Ajresu, kasnije i novinarstvo, a političku i diplomatsku karijeru gradio je nakon povratka u Hrvatsku u drugoj polovini devedesetih godina. U mladosti je slavio 10. april, dan kada je 1941. uspostavljena Nezavisna Država Hrvatska, ali se kasnije javno odrekao veličanja te tvorevine.

PROTIV ZAKONA

Jedna od konstanti na njegovom političkom putu je podrška Kosovu, kao i otvorena antisrpska politika kad je Crna Gora u pitanju. Naime, on je bio protiv izmena Zakona o dvojnom državljanstvu u Crnoj Gori.

- To je projekat koji otvara mnoga pitanja, prvenstveno što se u najavama moglo iščitati da bi ogroman broj ljudi koji danas ne živi u Crnoj Gori dobio državljanstvo, čime bi se mogao promeniti identitet Crne Gore, tj. da Crnogorci, u krajnjoj liniji, budu čak i manjina u vlastitoj državi - rekao je Štir za Radio Slobodna Evropa.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)

Loading