POPALJENI ALARMI, DELOVI ZEMLJE U CRVENOM! Nakon stravičnih poplava u Evropi, da li POTOP preti i Hrvatskoj?

Autor:

Svet

18.09.2024

09:07

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Broj žrtava poplava u centralnoj i istočnoj Evropi povećao se na 18

POPALJENI ALARMI, DELOVI ZEMLJE U CRVENOM! Nakon stravičnih poplava u Evropi, da li POTOP preti i Hrvatskoj?

Foto: Tanjug/KG PSP Photo via AP

U delovima Hrvatske jutros se promolilo sunce, ali to još ne znači potpunu stabilizaciju vremena. Prema DHMZ-u, danas će biti promenjivo oblačno uz sunčana razdoblja.

- Mestimično malo kiše ili poneki pljusak, češće na Jadranu i u predelima uz njega. Uveče i u noći na četvrtak na dalmatinskim ostrvima izraženiji pljuskovi s grmljavinom i obilne padavine - navodi se u upozorenju.

Ujutro u unutrašnjosti lokalno magla. Vetar slab do umeren severoistočni. Na Jadranu umerena i jaka, podno Velebita i olujna bura, a na jugu istočni vetar i jugo. Najviša temperatura od 20 do 24 °C, u gorju niža. Za danas je za Velebitski kanal upaljen crveni meteoalarm. Većina obale je u žutom, a zapadna Istra i Kvarner u narančastom.

Najniža temperatura između 10 i 14, a na Jadranu od 15 do 18 °C. Najviša dnevna uglavnom između 19 i 22 °C, a gorskoj Hrvatskoj niža.

Poplave u Evropi odnele 18 života

Podsetimo, broj žrtava poplava u centralnoj i istočnoj Evropi povećao se na 18, a volonteri u poljskom gradu Nisi postavili su bedeme kako bi zaštitili grad od vode. Volonteri su pomogli spasiocima da postave vreće sa peskom kako bi sanirali oštećeni nasip u Nisi, gradu sa 40.000 stanovnika na jugu Poljske, od kojih je juče zatražena evakuacija, prenosi Rojters.

Grad Vroclav, sa 600.000 stanovnika, priprema se za vrhunac vodenog talasa na reci Odri. Poljske vlasti popunile su 75 odsto džinovskog rezervoara u blizini granice sa Češkom, sa ciljem da smanje nivo vode i spreče preklapanje poplavnih talasa na Odri i Nisi, što se dogodilo 1997. godine, kada su velike poplave pogodile Vroclav.

Reke se i dalje izlivaju iz korita u Češkoj, dok je nivo Dunava porastao u Slovačkoj i Mađarskoj. Češko-poljska pogranična područja su od vikenda među najteže pogođenima, jer su reke srušile ili oštetile mostove i uništile kuće.

U poplavama u Rumuniji poginulo je sedam osoba, četiri osobe su stradale u Poljskoj, četiri u Austriji i tri u Češkoj. Češki premijer Petr Fijala izjavio je da je evakuisano više od 13.000 ljudi, a desetine hiljada čeških i poljskih domaćinstava i dalje su bez struje

 U Mađarskoj su u gradovima Višegradu i Sentandreji, severno od Budimpešte, vlasti postavile mobilne brane, pripremajući se za porast vodostaja Dunava. Budimpešta se takođe priprema za vrhunac vodenog talasa i zatvorila je ostrvo Margaret, rekreativnu zonu sa hotelima i restoranima, gde je postavljeno desetine hiljada vreća peska u cilju zaštite.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading