OVO NE SLUTI NA DOBRO?! Raste vodostaj Save u Hrvatskoj! Kod OVOG grada je najkritičnije

Autor:

Svet

15.09.2024

15:17

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nivo vode izmeren danas u 11 časova u Gradišci iznosi 280 centimetara iznad normale

OVO NE SLUTI NA DOBRO?! Raste vodostaj Save u Hrvatskoj! Kod OVOG grada je najkritičnije

Foto: Tanjug/HINA/Edvard Šušak

Poplave

U poslednja dva dana, vodostaj reke Save u Gradišci beleži konstantan porast usled obilnih padavina i poplava u susednim zemljama Sloveniji i Hrvatskoj.

Ova situacija rezultirala je porastom vodostaja od pet do sedam centimetara po satu, što je izazvalo zabrinutost među lokalnim stanovništvom.

Nivo vode iznad normale


Prema poslednjim merenjima, nivo vode izmeren danas u 11 časova u Gradišci iznosi 280 centimetara iznad normale. Ovakav drastičan porast vodostaja jasno ukazuje na ozbiljnost situacije i potrebu za pažljivim praćenjem daljeg razvoja događaja.

Opasnost od poplava

Iako za sada nema konkretnih opasnosti od poplava, postoji realna pretnja da bi, ukoliko se kišni period nastavi, Sava sa pritokama mogla da nastavi da raste sadašnjom dinamikom.

U tom slučaju, ne bi iznenadilo proglašenje vanredne odbrane od poplava u narednom periodu.


Situaciju dodatno otežava činjenica da su poplave već zadesile susedne zemlje, što bi moglo dovesti do dodatnog porasta vodostaja Save u Gradišci.

Reakcija nadležnih organa

Nadležni organi i službe za vanredne situacije aktivno prate situaciju i preduzimaju preventivne mere kako bi se eventualni rizici sveli na minimum.

Stanovništvo Gradiške takođe je pozvano na oprez i pridržavanje svih uputstava i preporuka nadležnih organa kako bi se sačuvali životi i imovina.

U ovom trenutku, situacija sa vodostajem Save u Gradišci zahteva pažljivo praćenje i spremnost za brzu reakciju ukoliko se situacija pogorša.

Hitne mere zaštite od poplava mogle bi da budu neophodne ukoliko se vodostaj nastavi sa porastom.

Zbog toga je od ključnog značaja da se svi relevantni faktori prate i da se preduzmu odgovarajuće mere kako bi se zaštitila zajednica od potencijalnih šteta.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading