OVO JE ČIST BEZOBRAZLUK! U ovoj bolnici pacijentima posebno NAPLAĆUJU GLEDANJE TELEVIZIJE U SOBI

Autor:

Svet

10.09.2024

01:14

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Neki to ipak ne mogu da priušte

OVO JE ČIST BEZOBRAZLUK! U ovoj bolnici pacijentima posebno NAPLAĆUJU GLEDANJE TELEVIZIJE U SOBI

Foto: shutterstock

U nedavnom članku "Novog lista" iz Splita, istaknuto je da pacijenti koji borave u KBC Split moraju dodatno platiti tri evra dnevno ukoliko žele da gledaju televiziju u svojoj sobi. Ova praksa, koja je započeta pre više od dvadeset godina, izazvala je polemike i različite reakcije među pacijentima i javnošću.

Usluge televizije u bolnicama

Iz bolnice ističu da nemaju svoje TV prijemnike, već ih iznajmljuju od privatne firme, te zbog toga tu uslugu naplaćuju pacijentima. Ova praksa nije specifična samo za Split, već je zastupljena i u drugim bolnicama u Hrvatskoj. U nekim bolnicama, poput Opšte bolnice Pula, postojeći TV prijemnici su nabavljeni donacijama firmi i pacijenata tokom proteklih desetak godina i u vlasništvu su same ustanove, te se ne iznajmljuju pacijentima.

Situacija u drugim bolnicama

KBC Zagreb danas ima TV prijemnike u većini soba, a oni su u vlasništvu bolnice, dok većina soba u KBC Sestre milosrdnice takođe poseduje televizore. Slična praksa je zastupljena i u drugim bolnicama poput KB Dubrava, KBC Osijek i KB Sv. Duh, gde su sobe delimično opremljene televizorima.

Reakcije pacijenata

Dok pacijentima mnogo znači da na ovaj način skrate vreme dok borave u bolnici, neki to ipak ne mogu da priušte. Ova praksa naplate televizije u bolničkim sobama izazvala je različite reakcije, a predsednica hrvatskog udruženja koje se bori za prava pacijenata, Jasna Karačić, ističe da je takva praksa prisutna i u drugim univerzitetskim bolnicama u EU.

- Ta praksa je prisutna i u drugim univerzitetskim bolnicama u EU, pa po tome nismo izuzetak. Štaviše, u Francuskoj i Belgiji u standardu naplaćuju TV tokom hospitalizacije jer se nalazi u sobi, bez obzira na to da li ga gledate ili ne. Ako ne želite da vam se naplati, morate vratiti daljinski upravljač - rekla je za "Novi list" Jasna Karačić.

Iako je naplata gledanja televizije u bolničkim sobama ustaljena praksa širom EU, ona izaziva različite reakcije među pacijentima i javnošću. Dok neki smatraju da je ova usluga važna za skraćivanje vremena boravka u bolnici, drugi ističu da je dodatni trošak koji ne mogu da priušte. Ova tema će sigurno nastaviti da bude predmet diskusija u javnosti i medicinskim ustanovama.

Bonus video:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading