ŽIV IZGOREO U AUTOMOBILU: Stravični detalji nesreće na auto-putu, tri osobe prevezene u bolnicu, jedna životno ugrožena (VIDEO)

Autor:

Svet

03.09.2024

21:37

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Požar je sada pod kontrolom

ŽIV IZGOREO U AUTOMOBILU: Stravični detalji nesreće na auto-putu, tri osobe prevezene u bolnicu, jedna životno ugrožena (VIDEO)

Foto: Printscreen/Youtube/Dalmacija danas

U eksploziji koja se dogodila na benzinskoj pumpi na odmorištu Mosor, jedna osoba je nažalost izgubila život, dok su tri osobe povređene i prevezene u bolnicu.

Automobili izgoreli u požaru

Prema informacijama Slobodne Dalmacije, jedan od izgorelih automobila je "citroen" albanskih registarskih oznaka, dok je vozač BMW-a izgoreo nakon što je udario u agregat na benzinskoj pumpi.

Požar pod kontrolom

Ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović potvrdio je da je požar pod kontrolom vatrogasaca, ali da još uvek nisu stvoreni uslovi za uviđaj, s obzirom na to da je reč o zapaljivoj smesi.

 

 

Jedan od povređenih je životno ugrožen, dok su ostali prevezeni u KBC Split radi lečenja teških opekotina. Hitne službe su odmah reagovale i pružile neophodnu pomoć.

Nije poznat uzrok nesreće

Uzrok nesreće još uvek nije poznat, a spekuliše se da je vozač možda zaspao za volanom. Međutim, ovo su samo nagađanja budući da uviđaj još uvek nije započeo.

Poziv na oprez

Ministar Božinović apelovao je na oprez i istakao da se ne može sa sigurnošću tvrditi šta se tačno dogodilo dok se ne stvore uslovi za sprovođenje uviđaja. Hitne službe i vatrogasci su i dalje na terenu kako bi sprečili eventualne neželjene situacije.

Ova tragična nesreća na autoputu A1 ostavlja mnoga pitanja bez odgovora, ali nadležne službe će preduzeti sve neophodne korake kako bi utvrdile uzrok ove strašne eksplozije.

Šta prvo uraditi u slučaju požara?

Kako je u 80 odsto slučajeva uzrok požara zapravo ljudski faktor, odnosno nepažnja, nemar, nestručno rukovanje i održavanje raznih aparata, preopterećenje električne instalacije, ostavljanje električnih uređaja uključenih bez nadzora, ali i neoprezno odlaganje pepela nakon čišćenja ložišta, vatrogasci savetuju koje sve mere prevencije je neophodno primeniti kako bi se mogućnost izbijanja požar svela na minimum, ali i kako treba postupiti ako požar izbije u stanu, zgradi ili kući.

Prvo i osnovno pozovite 193 i precizno recite adresu odnosno lokaciju požara, kao i to da li ima ugroženih osoba. Vatrogascima na licu mesta bilo bi poželjno dati što preciznije informacije o rasporedu prostorija kako bi što efikasnije pristupili gašenju, a pre toga omogućiti im nesmetan prolaz. Ukažite im na opasnosti ukoliko ih ima, kao što su na primer boce sa gasom, lakovi...

Iskusni vatrogasci napominju da ako ste već napustili stan ili kuću u kojoj je izbio požar da se ne vraćate unutra.

Mere prevencije

Kako biste predupredili da do požara dođe u kući, ne ostavljajte uključen šporet bez nadzora, grejna tela odvojte od kreveta, fotelja, kada na duže vreme napuštate kuću isključite sve električne uređaje.

Zapamtite da električne uređaje i aparate u slučaju da se zapale ne smete gasiti vodom. Izvucite kabl iz utičnice, i gasite vatrogasnim aparatom sa prahom (S) ili ugljen dioksidom (CO2). Ni ulje koje se zapali u tiganju ne smete gasiti vodom, jer ćete izazvati još veći plamen. Potrebno je isključiti šporet ili gas, prekriti pokvašenim ćebetom ili nekom nesintetičkom tkaninom, samo prethodno zaštitite ruke i lice zbog opekotina. Na taj način vatra će ostati bez kiseonika neophodnog za gorenje i ugasiće se.

Vodu ne smete sipati ni u dimnjak ako se zapalio, upozoravaju vatrogasci. Sipanjem vode u dimnjak, voda se razlaže na vodonik i kiseonik, a poznato je da je vodonik eksplozivan gas, tako da može doći do eksplozije!

Bonus video:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading