HRVATI OD 1. JANUARA OPET U KASARNAMA: Ministar odbrane otkrio koliko će trajati vojni rok

Autor:

Svet

16.08.2024

14:27

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Hrvatska je 2008. privremeno suspendovala obavezno služenje vojnog roka i od tada je dobrovoljno.

HRVATI OD 1. JANUARA OPET U KASARNAMA: Ministar odbrane otkrio koliko će trajati vojni rok

Foto: wikipedia/Suradnik13

Potpredsednik Vlade Hrvatske i ministar odbrane, Ivan Anušić, izjavio je da će vojni rok, koji se u ovoj zemlji vraća kao obaveza od 1. januara naredne godine, trajati dva meseca, a na temu finansiranja, kaže da bezbednost ne dozvoljava štednju.

- Vojni rok će trajati dva meseca, počinje od 1. januara 2025. godine i jednostavno sve što smo komunicirali s javnošću nastavljamo dalje da radimo. Povećali smo plate vojnicima, podoficirima i oficirima, njihova materijalna prava, ne samo kroz lični dohodak nego i kroz dnevnice i sve na šta imaju pravo - rekao je Anušić za hrvatski RTL.

Hrvatska je 2008. privremeno suspendovala obavezno služenje vojnog roka i od tada je dobrovoljno.

Međutim, nakon agresije Rusije na Ukrajinu i sve ozbiljnije vojno-političke situacije Hrvatska je počela da razmatra povratak obaveznog služenja vojnog roka.

Na temu rebalansa državnog budžeta, Anušić je objasnio da opremaju i moderniziraju Oružane snage, ustrojavaju ih kako se očekuje i kako je dogovoreno sa saveznicima u NATO-u.

- Mislim da ćemo imati puno bolju, jaču i kvalitetniju sliku Oružanih snaga nego do sada. S ministrom finansija razgovarali smo i došli do zaključka da u modernizaciji i opremanju Oružanih snaga nema prostora za štednju. To je stav Vlade i politike, jer okolnosti u kojima se nalazimo bezbednosno ne dozvoljavaju štednju - zaključio je Anušić, prenosi zagrebački "Jutarnji list".

Podsetimo, kako su pisali hrvatski mediji početkom godine, vojno osposobljavanje bilo bi obavezno za sve mladiće kada napune 18 godina, a žene bi mogle da učestvuju dobrovoljno.

Na završetku vojnik bi trebalo da bude obučen za strelca, odnosno, da prođe osnove baratanja ličnim pešačkim naoružanjem i da bude fizički pripremljen.

Prema procenama, godišnje bi na raspolaganju trebalo biti oko 17.000 mladića, a očekuje se da bi barem njih 15.000 moglo završiti vojno osposobljavanje, dok bi preostali deo završio na civilnom služenju vojnog roka zbog prigovora savesti ili bi bili proglašeni zdravstveno nesposobnim za vojnu službu.

Za obučavanje hrvatskih vojnika u sklopu novog obaveznog vojnog roka odabrana su četiri velika obučna centra. Kasarne u Požegi, Sinju, Puli i Bjelovaru. Vojnike će obučavati 650 vojnih instruktora, pisao je Jutarnji list.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading