OTKRIVEN UZROK NESREĆE U HRVATSKOJ? Rampa preko DESET TONA pala na mornare i UBILA ih, znalo se da ne radi?!

Autor:

Svet

12.08.2024

12:09

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Istraga se nastavlja, Milanović se hitno oglasio.

OTKRIVEN UZROK NESREĆE U HRVATSKOJ? Rampa preko DESET TONA pala na mornare i UBILA ih, znalo se da ne radi?!

Foto: Shutterstock

Juče su u padu višetonske rampe Jadrolinija broda Lastovo poginula tri člana posade, dok je jedan teže povređen i helikopterom prevezen u riječku bolnicu. Dvojica mornara su sa područja Splita, dok je jedan s područja Zadra.

Povodom ove tragedije se oglasio i predsednik Hrvatske Zoran Milanović

- Izražavam svoje saučešće porodicama trojice članova posade broda Lastovo koji su stradali u strašnoj nesreći u Malom Lošinju. Teško povređenom članu posade želim siguran i brz oporavak. U ovim teškim trenucima za porodicu stradalih, ali i za sve pomorce broda Lastovo koji su ostali bez trojice svojih kolega, najvažnije je pružiti im svu potrebnu podršku i pomoć. A od policije, tužiteljstva i Agencije za istraživanje nesreća u pomorskom prometu očekujem da brzo i transparentno utvrde razloge ove nesreće kako bismo bili sigurni da se tako nešto neće ponoviti. Sigurnost putnika i posade na svim brodovima Jadrolinije mora biti prioritet.

 

 

Kako se nezvanično saznaje, u trenuku kada je rampa pala, nije bila osigurana zaštitnim klinom. Pored klina, rampe teške više od 10 tona bi morale imati sistem kočenja, kako bi se izbegle upravo ovakve nesreće. Takođe, navodi se da je posada u nedelju imala problem sa rampom, ali da nema odgovora zašto su četiri člana posade stajala ispod podignute rampe, prenosi Jutarnji list .

Danas se astavila se istraga o nesreći na Jadrolinijinom trajektu Lastovo. Uporedo, Agencija za istraživanje nesreća u zračnom, pomorskom i željezničkom prometu sprovodi sigurnosnu istragu radi utvrđivanja okolnosti i uzroka, koji su do pomorske nesreće doveli te predlaganja korektivnih mera za njihovo sprečavanje i ponavljanje, unapređivanje sigurnosti plovidbe, kao i smanjivanje opasnosti od posledica pomorskih nesreća. 

- Neozbiljno bi bilo davati ikakve izjave i procene šta se dogodilo dok nije završena službena istraga, samo se mogu nadati da će istraga biti fer i korektna i da se neće početi pričati o tome da je za sve kriv ljudski faktor. Rampa na ovakav način ne može pasti zbog ljudskog faktora jer se radi o hidraulici i ne može se dogoditi da to padne 'bum' i da dole lupi ljude, a da se nije dogodio tehnički faktor - rekao je za Danas.hr Neven Melvan, predstavnik Sindikata pomoraca Hrvatske. 

Jadrolinija je izišla i s saopštenjem:

- Nakon prvih informacija kojima raspolažemo, prilikom rada na Jadrolinijinom trajektu Lastovo u Malom Lošinju, danas u poslepodnevnim satima došlo je do nesreće u kojoj su stradala tri člana posade Jadrolinije dok je četvrti teže povređen. Pre svega, želeli bismo da izrazimo žaljenje zbog ove strašne nesreće i saučešće porodicama preminulih osoba kao i nadu u oporavak povređenog člana posade. Na mestu nesreće, uz ostale službe, nalaze se i radnici nadležne Lučke kapetanije koji će sprovesti istragu o uzrocima ove nesreće, a na mesto nesreće izaći će i radnici Agencije za istraživanje nesreća u vazdušnom, pomorskom i železničkom saobraćaju. Još jednom izražavamo saučešće zbog ove strašne nesreće te ćemo o svim novim informacijama i uzrocima nesreće i rezultatima istrage obavestiti javnost.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading