HOROR! ALBANKA UBILA BRATA I SESTRU! Sada je puštaju na slobodu?! Meštani BESNI blokirali magistralu! DOKLE VIŠE?! (FOTO)

Autor:

Svet

20.07.2024

16:27

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ogorčena porodica poginulih pokrenula je peticiju, tražeći pravdu za nastradale brata i sestru. Peticija je dosad prikupila više od 3000 potpisa

HOROR! ALBANKA UBILA BRATA I SESTRU! Sada je puštaju na slobodu?! Meštani BESNI blokirali magistralu! DOKLE VIŠE?! (FOTO)

Foto: Društvene mreže

Spontani mirni protest održan je na Jadranskoj magistrali kod Čeveljuše. Povod protesta je nezadovoljstvo građana zbog mogućnosti da će Klevisa Imeri biti puštena na slobodu uz jemstvo.

Ona je u aprilu ove godine izazvala saobraćajnu nesreću u kojoj su poginuli brat i sestra Stjepan i Katarina Đerek. Građani su prelazili put i blokirali saobraćaj, javlja Portal Rogotin.

Podsetimo, sudija Županijskog suda u Dubrovniku Dubravka Đivanović donela je 10. jula odluku prema kojoj 29-godišnja Imeri može biti puštena iz istražnog zatvora ako uplati kauciju od 79.000 evra.

Ogorčena porodica poginulih pokrenula je peticiju, tražeći pravdu za Stjepana i Katarinu. Peticija je dosad prikupila više od 3000 potpisa.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @viktorderek

Sud: Mogla bi da napusti teritoriju Hrvatske

- Optužno veće smatra kako i dalje egzistira osnova za istražni zatvor, radi koje je istražni zatvor okrivljenici i određen i produžen. Naime, okrivljenica je državljanka Republike Albanije, nije ni rodbinski ni poslovno vezana uz RH pa, bude li se nalazila na slobodi, mogla bi da napusti teritoriju RH i da ostane nesmetano da živi i radi u državi čija je državljanka jer Republika Albanija nije članica EU i nije u obvezi da izručuje svoje državljane.

- Ipak, s obzirom na činjenicu da se okrivljenica nalazi u istražnom zatvoru od 12. aprila 2024., dakle gotovo tri meseca, optužno veće smatra kako se ista svrha radi koje je istražni zatvor produžen može ostvariti i blažim merama, i to određivanjem jamstva u iznosu od 70.000 evra u gotovom novcu koje, ako bude uplaćeno, može zameniti istražni zatvor uz izricanje mera opreza - stoji u odluci suda.

Foto: Društvene mreže

Klevisa Imeri

Nepropisno preticala

Nesreća se dogodila 9. aprila oko 20:40 u mestu Ratac i u njoj su učestvovala tri vozila. Do nesreće je došlo kada je Imeri vozilom slovačkih registarskih oznaka započela nepropisno da pretiče vozilo ispred sebe, zbog čega je došlo do frontalnog sudara s vozilom makarskih registarskih oznaka kojim je iz suprotnog smera upravljao 21-godišnji Stjepan.

Usled sudara na mestu događaja smrtno su nastradali Stjepan i Katarina, dok je Imeri zadobila lakše telesne povrede, saopštila je tada PU dubrovačko-neretvanska.

Ona je 11. aprila puštena iz bolnice i uhapšena, a 12. aprila je premeštena u istražni zatvor.

Brat preminulih: Oprostite, sudija, ali nama nije jasno

Brat preminulih objavio je status na Fejsbuku. U nastavku ga prenosimo u celosti:

Dragi prijatelji,

dana 9. aprila 2024. naš svet se zauvek promenio. To je bio dan kada smo u teškoj saobraćajnoj nesreći moja majka i ja ostali bez Katarine i Stjepana. Prisiljeni smo da podelimo s vama bolne činjenice koje su izašle na videlo nakon odluke Opštinskog suda u Dubrovniku i veštačenja sudskog saobraćajnog veštaka.

Nesreća u kojoj su poginuli moj brat i sestra dogodila se u blizini Slanog. Moj brat Stjepan vozio je automobil VW Golf, dok je optužena dvadesetdevetogodišnja Klevisa Imeri upravljala automobilom BMW XM. Prema nalazu sudskog veštaka, optužena je prilikom udara vozila vozila 90 km/h, a Stjepan 40 km/h. Naglašavam - u trenutku sudara, što znači kako je njena brzina bila mnogo veća pre nego što je izazvala nesreću preticanjem, koje je rezultiralo frontalnim sudarom i smrtonosnim posledicama. Prema veštačenju, moj brat je vozio prema propisima.

Advokat optužene naveo je kako iz pijeteta prema žrtvama nisu prigovarali na to što je Jmeri u istražnom zatvoru, ali sada tvrde kako je produženje istražnog zatvora rezultat pritiska javnosti i medija te da je lažno navedeno kako je vozila 170 km/h.

Smatramo kako ove tvrdnje ne menjaju činjenice o obesti i bezobzirnosti vozačice, koje su i jasno dokumentovane. Svedočanstvo vozača automobila "pežoa", kojeg je optužena preticala, dodatno je osnažilo naše tvrdnje. Svedok je izjavio kako su se dva vozila kretala iza njega, jedan Mercedes i BMW optužene, koja je, bez da se uveri u sigurnost, nepropisno započela preticanje. Prilikom preticanja uletela je u "makaze" između automobila svedoka i vozila u kojem su se nalazili Stjepan i Katarina, što je rezultiralo frontalnim sudarom.

"Ovaj tragičan događaj ne sme proći neopaženo i bez pravedne kazne"

Uprkos svim jasnim dokazima, sud donosi odluku da se optužena pusti iz istražnog zatvora uz jemstvo od 70.000 evra, nakon samo tri meseca pritvora. Iako je prvobitno zbog mogućnosti bega i pritvorena, iz nama nepoznatog razloga odluka se menja i daju se tzv. maksimalne mere, iako se okolnosti nisu promenile! Sudija Dubravka Đivanović navodi: "Okrivljenica je državljanka Republike Albanije, nije ni rodbinski ni poslovno vezana uz RH, pa bi mogla, bude li se nalazila na slobodi, napustiti teritoriju Hrvatske i ostati nesmetano da živi i radi u državi čija je državljanka jer Albanija nije članica EU i nije u obvezi da izručuje svoje državljane…" Potom sudija nastavlja: "Istražni zatvor se može ostvariti blažim merama i to određivanjem jamstva u iznosu od 70.000 evra u gotovom novcu koje, ako bude uplaćeno, može da zameni istražni zatvor."

Oprostite, sudijo, ali nama nije jasno! Ako je istražni zatvor određen zbog opasnosti od bega i izbegavanja odgovornosti, kako je moguće da ta opasnost više ne postoji? Jemstvo ne osigurava da dotična neće pobeći i napustiti zemlju nelegalnim putem. Ova odluka ne pruža sigurnost ni pravdu, već joj omogućava da izbegne odgovornost!

Ovaj tragičan događaj ne sme proći neopaženo i bez pravedne kazne! Tražimo pravdu za naše najmilije i odgovarajuću kaznu za okrivljenu kako bi se sprečilo ponavljanje ovakvih tragedija. Našeg Stipu i Katu ništa neće vratiti, ali želimo pravdu za njih!

Vaša podrška nam je neophodna, molimo vas da podelite objavu i pomognete da ubuduće osiguramo da odgovorni snose posledice za svoje postupke. Pozivamo vas da zajedno podignemo svest o važnosti sigurnosti u saobraćaju i poštovanju zakona.

Neka sećanje na Katu i Stipu, njihov osmeh, ljubav i dobrotu zauvek živi u našim srcima.

Počivajte u miru, dragi naši. 

(Republika/Portal Rogotin)

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading