POGINULA ŽENA KOD PRIJEDORA! U teškoj saobraćajnoj nesreći povređen vozač

Autor:

Svet

16.06.2024

10:19

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Oboje su iz Prijedora

POGINULA ŽENA KOD PRIJEDORA! U teškoj saobraćajnoj nesreći povređen vozač

Foto: Shutterstock

U saopštenju Policijske uprave Prijedor iz Bosne i Hercegovine navedeno je da se dogodila nesreća u kojoj su učestvovali vozači autobusa tipa "Higer" i vozila marke "Škoda". U ovoj tragičnoj nesreći, teške povrede su zadobili žena koja je vozila "Škodu" (S.J.) i suvozač (B.J.), koji su oboje iz Prijedora.

Žena vozač "Škode" je zbog teških povreda prevezena u Univerzitetski klinički centar Srpske u Banjaluci, ali nažalost, suvozač B.J. je preminuo nakon nesreće.

U ovoj nesreći teške povrede je zadobila žena vozač “škode” S.J. kao i suvozač B.J. iz Prijedora koja je prevezena na UKC Srpske u Banjaluci gde je preminula – navodi se u saopštenju PU Prijedor, prenosi Srpskainfo.

U saopštenju nije precizirano kako je do nesreće došlo, niti koji su tačni uzroci ili okolnosti koje su prouzrokovale ovaj incident. Uviđaj na licu mesta je sproveden kako bi se utvrdile sve relevantne činjenice i detalji o ovom tragičnom događaju.

Kako se ponašati ukoliko ste doživeli saobraćajnu nesreću?

U slučaju nastanka saobraćajne nezgode vozač je dužan da pre svega isključi motor svog vozila, kako bi smanjio rizik od nastanka požara ili eksplozije.

Nakon toga treba da uključi sve pokazivače pravca, kako bi na najbrži i najbolji način obavestio ostale vozače o postojanju opasnosti na putu, na mestu nezgode. Pre napuštanja vozila vozač, odnosno učesnik saobrajćajne nezgode, mora da obuče svetloodbojni prsluk koji se po pravilu nalazi u vozilu „na dohvat ruke".

Bez izuzetka, odmah nakon saobraćajne nezgode mora se uvek obezbediti lice mesta i tako što će se postaviti sigurnosni trougao, na bezbednom rastojanju od mesta saobraćajne nezgode, što znači najmanje 50 m na putu van naselja, a na putu u naselju na udaljenosti od 10 m.

Tako će vozač koji nailazi moći blagovremeno da reaguje, zaustavi vozilo i izbegne opasnost. Na auto putu na kome važi veća ograničenje brzine, sigurnosni trougao treba da bude postavljen na još većem rastojanju u odnosu na put van naselja. Zbog bezbednosti, postavljanje sigurnosnog trougla mora da se izvede sa velikom opreznošću, krećući se uz ivicu kolovoza.

U okviru zakonske obaveze vozač, odnosno drugi učesnik saobraćajne nezgode, dužan je i da upozori sva ostala prisutna lica koja su se zadesila na mestu nezgode, da je potrebno da se udalje sa kolovoza kao bi se saobraćajnoj policiji sačuvali tragovi.
Nepoštovanje ove obaveze, odnosno neoznačavanje lica mesta saobraćajne nezgode, često može da uzrokuje naknadne, sekundarne saobraćajne nezgode.

Kada je obezbeđeno lice mesta i tako eventualno sprečen nastanak novih stradanja, može da se pristupi efikasnom spasavanju nastradalih. Potrebno je znati da povređeno lice ne sme bez stručnog nadzora prisutnog lekara, opreme i Hitne pomoći da se pomera i transportuje, kako bi se izbegle ozbiljnije povrede i komplikacije.

Vozač, odnosno drugi učesnik saobraćajne nezgode dužan je da obavesti policiju (192), i Hitnu pomoć (194). U obavezi je da ostane na mestu nezgode do dolaska policije i završetka uviđaja. Izuzetno se može udaljiti sa mesta nezgode, samo ako mu je neophodna hitna medicinska pomoć, ili oceni da je moguće i potrebno da preveze povređenog do najbliže zdravstvene ustanove, uz obavezu da se što pre moguće vrati na mesto nezgode.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading