HITNA AKCIJA HRVATSKE VOJSKE! Poleteli vojni helikopteri prema Dubrovniku! Šta se dešava?

Autor:

Svet

08.06.2024

19:09

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Oglasio se pilot helikoptera "Blekhok", poručnik 194. eskadrile višenamenskih helikoptera 91. krila HRZ-a

HITNA AKCIJA HRVATSKE VOJSKE! Poleteli vojni helikopteri prema Dubrovniku! Šta se dešava?

Foto: Printscreen/https://www.youtube.com/@MinistriaeMbrojtjes

Pripadnici Hrvatskog ratnog vazduhoplovstva (HRZ) učestvovali su u subotu helikopterima "Blekhok" UH-60M i Mi-171Sh, u hitnom medicinskom prevozu životno ugrožene devojčice iz Opštee bolnice Dubrovnik do Zagreba, saopšteno je iz Ministarstva odbrane RH (MORH).

Devojčica je u operacionoj sali već dva sata i kako su za Danas.hr potvrdili iz Kliničkog bolničkog centra (KBC) Zagreb, operacija će verovatno još potrajati.

Njeno stanje je ozbiljno pa će nakon operacije biti smeštena na odeljenju pedijatrijske intenzivne.

Na zahtev Operativnog centra Civilne zaštite, posada 395. eskadrile transportnih helikoptera, sastavljena od četiri člana (pilot, kopilot i dva aviotehničara) poletela je helikopterom Mi-171Sh iz kasarne "Knez Trpimir" u Divuljama do Opšte bolnice Dubrovnik, gde je preuzela životno ugroženu pacijentkinju i prevezla je iz Dubrovnika do Divulja.

U Divuljama je organizovano prebacivanje u višenamenski helikopter UH-60M "Blekhok" iz sastava 194. eskadrile višenamenskih helikoptera, čija je posada, sastavljena od tri člana (pilot, kopilot i avio-tehničar) pacijentkinju prevezla iz Divulja do Zagreba.

 

Helikopter "Blekhok" sleteo je na stari terminal na Plesu, gde je vozilo Hitne medicinske pomoći preuzelo pacijentkinju pa je dalje prevezena u KBC Zagreb, naveli su iz MORH-a.

Pilot helikoptera "Blekhok", poručnik 194. eskadrile višenamenskih helikoptera 91. krila HRZ-a ispričao je svoje zapažanje.

- Poznato je da je svim pilotima važan svaki sat koje odlete. No, osećaj da se letom ujedno nekom pomogne je vredniji od svakog sata naleta! - izjavio je poručnik, dodaje se u saopštenju MORH-a, piše Danas.hr.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading