MILANOVIĆ IZAZVAO DIPLOMATSKI SKANDAL: Bugarska pozvala hrvatsku ambasadorku na raport

Autor:

Svet

01.05.2024

14:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministarstvo spoljnih poslova Bugarske prenelo je "duboko razočaranje" izjavom Milanovića.

MILANOVIĆ IZAZVAO DIPLOMATSKI SKANDAL: Bugarska pozvala hrvatsku ambasadorku na raport

Foto: Tanjug/AP

Hrvatski predsednik, Zoran Milanović, opet je izazvao diplomatski skandal.

Bugarska je pozvala hrvatsku ambasadorku, Jasnu Ognjanovac, da izrazi protest zbog izjave Milanovića koji je Bugarsku nedavno pominjao u negativnom kontekstu.

- Iskoristite sve te evropske fondove koji stoje na raspolaganju, jer neće večno dolaziti i time se ne treba uopšte impresionirati. To je neki novac. Mi nešto damo i nešto nam se vrati. To što se vrati je nešto veće ako znaš kako se upravlja. Hrvatska po tome nije ni prosečna. Mi smo dno Evropske unije. Kad se gledaju bivše socijalističke države, koje koriste evropske fondove, tu je Bugarska jedina lošija od Hrvatske i mi svako jutro ustajemo i molimo Boga da se Bugarskoj ništa ne dogodi da ima ko da bude poslednji - rekao je nedavno Milanović.

Ministarstvo spoljnih poslova Bugarske prenelo je "duboko razočaranje" izjavom Milanovića i navelo da je takva izjava za Bugarsku neprihvatljiva i ne korespondira odličnim bilateralnim odnosima idve zemlje.

Takođe je naglasilo da se nada da će se hrvatska Vlada ograditi od takvih izjava i dodalo da su "izabrali blaži oblik protesta" iz poštovanja prema odnosu premijera, Andreja Plenkovića, i ministra spoljnih poslova, Gordana Grlić Radmana, prema Bugarskoj.

Podsetimo, Milanović je istakao da Hrvatska za početak mora biti negde u sredini, a onda da razmišlja o tome da bude najbolja u konkurenciji Mađarske, Češke, a ne, kako je rekao, Danske i Švedske.

- Da budemo kao Slovenija koja je imala upravljačko umeće i sreću da se zadnjih 30 godina razvija malo drugačije nego Hrvatska i to se vidi - rekao je Milanović.

Dodao je da je Hrvatskoj potrebna decentralizacija, napominjući da je uvek veliko pitanje do koje mere država može spuštati vlast najdirektnije do narodnih predstavnika, a da se "ne uzdrma".

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading