LIDER SDP-a DONEO ODLUKU: Da li će Zoran Milanović postati novi hrvatski premijer?

Autor:

Svet

24.04.2024

13:10

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zoran Milanović trenutno obavlja funkciju predsednika Hrvatske

LIDER SDP-a DONEO ODLUKU: Da li će Zoran Milanović postati novi hrvatski premijer?

Foto: Tanjug/AP

Predsednik Socijaldemokratske partije (SDP) Peđa Grbin potvrdio je da je ta stranka odustala od aktuelnog šefa države Zorana Milanovića kao mandatara za sastav nove hrvatske vlade.

Grbin je istakao da je važno biti svestan realnosti i da u trenutnoj situaciji nije realno insistirati na Milanoviću kao mandataru. On je naglasio da bi pregovori o formiranju nove vlasti mogli da potraju mesecima, te da je potrebno konstituisati Sabor radi kontrole HDZ-ove izvršne vlasti u tehničkom mandatu.

Foto: Tanjug/Hina/ Edvard Šušak

Zoran Milanović

 

Pregovori o formiranju nove vlade mogli bi da potraju mesecima

Grbin je naglasio da su sve opcije na stolu i da SDP ne žuri sa donošenjem odluka o budućem mandataru. On je istakao da je važno ići korak po korak, te da će Hrvatsku čekati razgovori o formiranju buduće vlade koji mogu da traju danima, sedmicama, a možda čak i mesecima.

U međuvremenu, SDP će pregovarati sa svim političkim strankama koje su ušle u Sabor, osim HDZ-a, s ciljem konstituisanja parlamenta koji bi obezbedio nadzor nad aktuelnom vladom u tehničkom mandatu.

Foto: Tanjug/HINA/Admir Buljubašić

Andrej Plenković

 

Grbin odbio da potvrdi spremnost za preuzimanje funkcije mandatara

Grbin je sinoć nakon sednice stranačkog Predsedništva odbio da potvrdi da li je spreman da preuzme odgovornost mandatara, ističući da treba ići polako i da su sve opcije otvorene.

On je dodao da je važno osigurati da aktuelna vlada ne deluje bez nadzora tokom trajanja pregovora o formiranju nove vlasti.

Zvanični pregovori o formiranju nove hrvatske većine i vlade počeli su juče, a Grbin je naglasio da, dok Sabor ne zaseda, vlada ima ovlašćenja da donosi uredbe sa zakonskom snagom, što tehničkoj vladi daje veća prava i ovlašćenja nego što ih je imala do trenutka raspuštanja parlamenta.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading