SVETSKI MEDIJI PIŠU O DRAMI U HRVATSKOJ, AMERIKANCI IH NE ŠTEDE: ‘Formira li vladu, Hrvatska bi mogla biti nova Slovačka!‘

Autor:

Svet

19.04.2024

23:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ustavni sud odlučuje o statusu Milana Milanovića

SVETSKI MEDIJI PIŠU O DRAMI U HRVATSKOJ, AMERIKANCI IH NE ŠTEDE: ‘Formira li vladu, Hrvatska bi mogla biti nova Slovačka!‘

Foto: Tanjug/Darko Vojinovic, Tanjug/Hina Daniel Kasap, Profimedia

Odluka Hrvatskog ustavnog suda o nepodobnosti predsednika Zorana Milanovića da postane premijer, čak i ako obezbedi dovoljnu podršku manjih stranaka, izazvala je značajnu pažnju i raspravu. Ova presuda, koja naglašava izjave i postupke predsednika, široko je pokrivena od strane međunarodnih medijskih agencija.


Posledice ove odluke na budući politički pejzaž Hrvatske ne mogu biti preterano naglašene. Potencijalni pomak ka većem pro-ruskog uticaju u zemlji, ukoliko Milanović preuzme ulogu premijera, izazvao je zabrinutost, povlačeći paralele sa sličnim dešavanjima u Mađarskoj i Slovačkoj.


Koalicija koju predvodi opoziciona Socijaldemokratska partija (SDP), koja je osvojila 42 mesta, sada se suočava sa izazovnim putem napred. Bez obzira na male šanse da Milanović preuzme vođstvo vlade, nedavna odluka suda nedvosmisleno potvrđuje ovaj ishod, čak i u slučaju dobijanja podrške manjih stranaka.


Međunarodne novinske agencije poput Reutersa i AFP pažljivo prate dešavanja. Fokus na sukob između dva hrvatska politička figura posmatra se kao preludijum nadolazećim izborima za Evropski parlament u junu.


Pravni stručnjaci takođe su izneli svoje stavove o ovom pitanju. Ponovljen je poziv Milanoviću i SDP-u da usklade svoje postupke sa Ustavom, sa fokusom na poštovanju vladavine prava. Dodatni kontekst situaciji pružili su i stručnjaci za ustavno pravo, uključujući i Sanju Barić.


Odluka Hrvatskog ustavnog suda ne samo da je preoblikovala politički pejzaž zemlje, već je i podstakla intenzivnu debatu i analizu kako u domaćem, tako i u međunarodnom kontekstu. Posledice ove presude će nedvosmisleno odzvanjati kroz hrvatsku politiku u narednim mesecima.

(Jutarnji)

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO


 

Komentari (0)

Loading