ARKAN TUĐMANU PRODAO ORUŽJE! Umro najveći hrvatski špijun Josip Manolić (104): SNIMAK S OVČARE NAPLATIO DVA MILIONA MARAKA

Autor:

Svet

16.04.2024

01:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Čak 12 šlepera naoružanja bila je cena za oslobađanje Željka Ražnatovića iz zatvora Remetinec

ARKAN TUĐMANU PRODAO ORUŽJE! Umro najveći hrvatski špijun Josip Manolić (104): SNIMAK S OVČARE NAPLATIO DVA MILIONA MARAKA

Foto: Profimedia, Tanjug/ AP Petty Officer Rd Class Louis S

Josip Manolić, visoki funkcioner OZNA i DB, jedan od osnivača HDZ i prvi premijer nezavisne Hrvatske umro je u Zagrebu u 104. godini. On je znao najčuvanije tajne SFRJ i Franje Tuđmana, koje je objavio u memoarima, pa i to da je Željko Ražnatović Arkan prodao Hrvatima oružje da bi ga oslobodili iz njihovog zatvora, ali i snimak streljanja zarobljenika na Ovčari kod Vukovara.


ZLATO U KOFERIMA


Podsetimo, Arkan je uhapšen u Dvoru na Uni 29. novembra 1990. zbog nošenja oružja i osuđen je na 20 meseci zatvora, ali je odležao u Remetincu samo šest, posle čega je pušten na slobodu i postao komandant "Tigrova". Ovaj događaj je bio gotovo zaboravljen sve dok Manolić u svojoj knjizi "Politika i domovina" 2017. nije objavio da je Arkan još pre režiranog suđenja postao dobavljač oružja za potrebe Hrvatske.


- U aprilu 1991. Hrvatska je kupila od njegove firme 12 šlepera oružja iz vojnog skladišta u Batajnici, pretežno kalašnjikove i protivtenkovsko naoružanje - napisao je Manolić.
On je naveo da je celu operaciju izveo "obaveštajni krug", koji ga nije obavestio o tome, i izneo pretpostavku da je ova trgovina bila pokriće za neke druge usluge.
Manolić je sugerisao da o tome najviše zna Branimir Glavaš, inače ratni zločinac iz Osijeka osuđen za mučenje i ubistva srpskog stanovništva. Naime, dve aktovke pune zlata i srebra pripremljene su u zgradi Županijskog suda u Osijeku i poslužile su za plaćanje oružja iz Batajnice. Ipak, Manolić se potrudio da ostane nedorečen, pa je naveo da ne zna da li su dragocenosti povezane s ubijenim isiječkim švercerima zlata i da li je deo tog oružja, koje se kasnije preprodavalo po Slavoniji, otišao u Vukovar.


- Činjenica je da je 12 šlepera oružja stiglo, a da je Arkan tih dana bio u zatvoru u Remetincu. Postoji i informacija da je on tim oružjem kupio slobodu - naveo je Manolić.


KEŠ ZA KASETU


On je tvrdio da je zbog zategnutih odnosa s Tuđmanom bio isključen iz druge operacije vezane za Arkana.
- U februaru 1992. Tuđman je isplatio dva miliona maraka za nabavku video-zapisa kog je posedovao Željko Ražnatović. Barem tako stoji u dokumentima, koje hrvatska država i danas ima. Arkanu je odnet gotov novac, a video-kaseta, zamotana u aluminijumsku foliju, predata je Tuđmanu u njegovoj porodičnoj kući u Nazorovoj ulici - napisao je Manolić.

 

Glavna veza Ferdinand Jukić


Manolić je u memoarima tvrdio da je Arkan ostao u stalnom kontaktu s Ferdinandom Jukićem, bivšim operativcem Saveta za zaštitu ustavnog poretka SFRJ i nekim velikim hrvatskim privrednicima čija imena je odbio da otkrije.
Jukić je 2007. tvrdio da je baš on posredovao u kupovini oružja iz Batajnice od Arkana, koji je za to dobio pola miliona maraka. Takođe, da je po Tuđmanovom nalogu u Briselu kupio i video-snimak streljanja na Ovčari za dva miliona maraka. Jukić je 2014. nađen mrtav u zatvoru Remetinec.


Verzija Josipa Boljkovca: Sve ugovorio Milošević


Josip Boljkovac, bivši ministar policije Hrvatske, izneo je drugačiju verziju oslobađanja Arkana iz Remetinca. Prema njegovim rečima, Slobodan Milošević i Franjo Tuđman sastali su se dva puta u tom periodu i dogovorili da Arkan bude pušten na slobodu. Detalje operacije ugovorili su upravo Manolić i i srpski ministar policije Radmilo Bogdanović. Tako je po Arkana stigao privatni avion iz Beograda, a njegova sloboda plaćena je milion maraka. Razmenu je kod Miloševića inicirao Bogdanović, koji je rekao da mu je Arkan nedostajao 9. marta 1991. da umiri navijače koji su se pridružili masovnim protestima tadašnje opozicije.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

 

Komentari (0)

Loading