DODIK NAREDIO UKLANJANE ŠMITOVE ODLUKE: "Pravimo dogovor, raskidamo partnerstvo sa postojećim partijama"

Autor:

Svet

28.03.2024

14:06

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

On je najavio da će biti predloženo i donošenje deklaracije o potvrdi teritorijalnog integriteta BiH i političkog sistema predviđenog Ustavom.

DODIK NAREDIO UKLANJANE ŠMITOVE ODLUKE: "Pravimo dogovor, raskidamo partnerstvo sa postojećim partijama"

Foto: instagram.com/milosvucevic

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je danas da će predložiti poništavanje odluka Kristijana Šmita.

- Predlažem da pokušamo relaksirati situaciju u BiH na sedeći način - da se od strane kolonijalne uprave ponište sve odluke lažnog Šmita u roku od sedam dana. Ukoliko se to ne uradi, da naši predstavnici zakažu sednicu Parlamentarne skupštine BiH i da ta skupština proglasi nedozvoljenim i ništavnim Šmitove odluke, da zabrani organima BiH primenu tih odluka i da proglasi sajt OHR-a neprihvatljivim i antizakonitim mestom objave akata, kao i da PS BiH zabrani Službenom glasniku BiH da objavljuje akte stranaca i njihovih organizacija - rekao je Dodik u obraćanju na posebnoj sednici Narodne skupštine.

On je naveo da će predložiti da se na sednici Predstavničkog doma PS BiH donese Izborni zakon BiH sa svim tehničkim poboljšanjima koja bi bila primenjena odmah na izborima i da se razvlasti CIK kao, kako kaže, paradržavni institut i organizacija i svede na ono što ta komisija zaista jeste.

- Predložiću da PS BH posebnim aktom potvrdi ustavno određenje da se odluke za nivo BiH mogu donositi samo u ovoj skupštini, kao i da se utvrdi brzi put za približavanje EU sa jasnim nagoveštajem o tome šta treba da se učini - rekao je Dodik.

On je najavio da će biti predloženo i donošenje deklaracije o potvrdi teritorijalnog integriteta BiH i političkog sistema predviđenog Ustavom i da se na taj način pošalje poruka želje za brzom stabilizacijom.

- Na toj sednici treba proglasiti neprijateljima BiH američkog ambasadora Majkla Marfija, britanskog ambasadora, Šmita i nemačkog ambasadora, zabraniti im delovanje i izbaciti ih iz BiH - rekao je Dodik.

On je naglasio da će, ukoliko se to ne desi, predložiti da Republika Srpska odmah obustavi do kraja i da se ne vrati u sistem odlučivanja u BiH.

- Predložiću i da sa partijama sa kojima se nalazimo u partnerstvu na nivou BiH odmah suštinski i formalno raskinemo partnerstvo i ponudimo drugim strukturama kod Bošnjaka, na primjer SDA, da napravimo određeni dogovor koji bi omogućio novo vreme - rekao je Dodik.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading