NI NA GROBLJE RODITELJIMA VIŠE NE IDU ZAJEDNO! Jadranka se odrekla nasledstva u korist brata, ali ne zato što je želela! TUŽNA PRIČA JEDNE SRPKINJE O PORODIČNOJ IZDAJI!

Autor:

Svet

28.11.2023

22:01

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vrlo teško mi je pala ta situacija da ću ja stvarno ostati bez brata ukoliko kažem da se ne odričem svega. Sa druge strane, da sam i ovog puta ćutala, osećala bih se vrlo loše, jer za mene prihvatanje nasledstva nije samo ta materijalna korist, za mene je to pripadnost porodici, kaže Jadranka.

NI NA GROBLJE RODITELJIMA VIŠE NE IDU ZAJEDNO! Jadranka se odrekla nasledstva u korist brata, ali ne zato što je želela! TUŽNA PRIČA JEDNE SRPKINJE O PORODIČNOJ IZDAJI!

Foto: Photo by Kat Jayne from Pexels

Srpskinja Jadranka ispričala je svoje iskustvo i tešku odluku da se odrekne nasledstva u korist brata, ali ne zato što je to htela, već iz razloga što je bila emotivno ucenjena.

Ona je to učinila nakon smrti majke, koja je iznenada preminula 1. januara 2019. godine, a otac 2023. 



Jadranka je istakla da sa roditeljima nikada nije razgovarala o tome da li će i ona i njena sestra dobiti deo nasledstva, ali ističe da se nadala da će shvatiti da osim sina, imaju i dve ćerke. 

- Nekoliko godina pre smrti pitala sam je da li je nekad planirala i da ćerkama ostavi nešto.   Ona mi je rekla: "Pa nikad o tome nismo ni pričali".' To mi je bilo baš strašno - počinje priču Jadranka.

Kaže da je brat, svega deset dana posle majčine smrti, pokrenuo postupak ostavinske rasprave. Kaže, nekako se i njemu podrazumevalo da je sve njegovo.

- Otac je umro 2006. i neverovatno, ali čak ni tada, mi uopšte nismo razgovarali o tome. Idemo na ostavinsku i nema nikakvog razgovora. Još brat priča o tome šta će on sve uraditi sa tom imovinom. Kao, to se sve podrazumeva. Ja imam taj grč u stomaku. Pitam se: "Zašto samo ti? Gde smo mi?". Ali, ništa ne govorim - navodi ona za Telegraf kakve su joj misli navirale i koliko se obuzdavala da se ne suprotstavi.

Republika

Foto: Photo by Luis Galvez on Unsplash

Plač, Ilustracija

 

- Mi odemo na tu ostavinsku kad je otac umro i sestra se prva odriče u korist brata i majke. Onda ja isto to uradim - kaže ističući bitnu razliku između odricanja od i neprihvatanja nasledstva.

- U prvom slučaju trajno se gubi pravo na nasledstvo, a gube ga i naslednici osobe koja se odrekla. Takođe, u ovom se slučaju gubi pravo i na socijalnu pomoć. U slučaju neprihvatanja, naslednici osobe koja se nasledstva nije prihvatila biće pozvani da se izjasne da li prihvataju nasledstvo ili ne.

Ona kaže da to tada nije znala, a kaže da je o tome pričala posle svega sa velikim brojem ljudi i da oni to isto nisu znali. Kaže da je posle negde čula da to čak 84 odsto žena ne zna.

Odreći se nasledstva znači pokloniti ga, što dalje znači da ste dovoljno bogati da vam ne može zatrebati socijalna pomoć. A što u praksi nije slučaj. Na toj ostavinskoj, mama se prihvati nasledstva jedne kuće, brat nasledi drugu kuću i sve ostalo, svu zemlju i nepokretnosti. Ja sam se nadala da ćemo tu manju kuću, koja je znatno manja i nikad završena, posle majke naslediti sestra i ja - prića ona i navodi da je ta kuća male vrednosti i da je od majke tražila da joj saopšti svoju želju - ko će je naslediti.

- Ja sam mami rekla ukoliko je njena želja da brat nasledi sve, da ću ja to poštovati. Međutim, kako je vreme prolazilo, ona je ipak shvatila da to nije dobro. Nisu oni ništa uradili, pa da kažem da su pogrešili, nego jednostavno, nisu se izjasnili, nisu razgovarali sa nama nikad o tome. Ali nije htela ništa da uradi. "Ja neću ništa, a vi posle moje smrti radite kako znate". Pitam: "Da li si svesna da ću izgubiti brata ako ništa ne uradiš?" - navodi kako je tekao taj razgovor, a osmeh joj s lica spada.

Kaže da su se ona i brat uvek dobro slagali.

- Vrlo teško mi je pala ta situacija da ću ja stvarno ostati bez brata ukoliko kažem da se ne odričem svega. Sa druge strane, da sam i ovog puta ćutala, osećala bih se vrlo loše, jer za mene prihvatanje nasledstva nije samo ta materijalna korist, za mene je to pripadnost porodici.

Kaže da je ipak odlučila da se nasledstva ne odriče. To je i rekla bratu koji joj je rekao da računa da nema brata ukoliko se odluči da nešto uzme. 

- Hajde da prekinemo priču. Ostavljam ti sve, ali računaj da više nemaš sestru - rekla mu je i nije otišla na ostavinsku sutradan.

- Sutradan me zove iz suda, potpuno normalnim glasom i daje mi sudiju na telefon; ženu, koja mi daje savet šta treba da uradim da bi moj brat dobio i deo koji ja treba da nasledim. Znači, ona mi objašnjava da odem kod notara i da dam izjavu da se ja ne prihvatam nasledstva da brat ne bi platio porez - uznemirena raspletom ističe da nije pozvana da joj prava budu saopštena, već da se još jednom žrtvuje.

Kaže da je to uradila i da se više nikad bratu, a ni sestri koja se svog nasledstva odrekla u korist brata, nije podigla slušalicu. Ni ocu ni majci na grob nije otišla sa njima. Inače, Jadranka i danas živi kao podstanar.

Bonus video


 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Ana

30.11.2023 11:24

Užasna, teška priča! Brat je dno!