RASKOL U CRNOJ GORI: Nepriznati vladika smenio Miraša Dedeića na Cetinju

Autor:

Svet

04.09.2023

21:12

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ova odluka je doneta na skupu koji je nazvan "Opštecrnogorski zbor". Iako ne kriju mržnju prema Srpskoj pravoslavnoj crkvi, kao i svemu što ima srpski predznak, predstavnici CPC su najavu za zbor napisali na ćirilici.

RASKOL U CRNOJ GORI: Nepriznati vladika smenio Miraša Dedeića na Cetinju

Foto: printskrin/TikTok

U takozvanoj Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi na Cetinju došlo je do raskola, kada je Boris Bojović, nepriznati vladika, sa čela te nevladine organizacije smenio Miraša Dedeića, koji se predstavljao kao mitropolit Mihailo.

Ova odluka je doneta na skupu koji je nazvan "Opštecrnogorski zbor". Iako ne kriju mržnju prema Srpskoj pravoslavnoj crkvi, kao i svemu što ima srpski predznak, predstavnici CPC su najavu za zbor napisali na ćirilici.

Nejasno je kako se donose odluke u ovoj nepriznatoj, nekakonskoj crkvi, pa se ne zna na koji način je Boris izabran za njenog navodnog poglavara.

Čovek koji sebe naziva đakonom, Stefan Marković rekao je okupljenima na Cetinju da su doneli odluku da Dedeić mora da se penzioniše jer je mator.

- Mi, pravoslavni Crnogorci, vernici naše svete CPC, okupljeni na Opštecrnogorskom zboru donosimo odluku da se mitropolit crnogorski Mihailo usled svoje starosne dobi, te u zadnjim godinama slabijoj posvećenosti arhijereskoj službi povuče u mirovinu, zadržavši Ustavom i kanonom zagarantovano doživotno dostojanstvo mitropolita, sa titulom umirovljeni mitropolit crnogorski - kazao je u svom obraćanju Marković.

Bojoviću je potom predata bela mitra sa brilijantskim krstom, a okupljeni su skandirali: "Živeo vladika, dostojan". Bojović je najavio da će formirati Mitropolitski savet i upravni odbor, kao i da će obnoviti navodni rad Svetog Sinoda, iako čitava organizacija okuplja jedva 20 navodnih sveštenika.

Ova nevladina organizacija već duže vreme želi da oduzme manastire Sprske pravoslavne crkve u Crnoj Gori, pa je Bojović najavio da će formirati pravni tim koji će se baviti tim radom.

Smenjeni Dedeić se za sad nije oglašavao povodom smene koju je izvršio njegov nekadašnji najbliži saradnik. On je ranije reagovao rečima da Bojović organizuje puč i da to čini „da bi prikrio svoju nesposobnost, nedela koja je počinio u CPC i kako bi našao spas".

Sredinom aprila objavljen je snimak telefonskog razgovora Dedeića i Bojovića o sumnjivom trošenju novca od donacijama, a u kojem se vide njihove svađe i netrpeljivost. U pitanju je snimak od 48 minuta u kojem se spominju Đukanović i sastanci sa njim, kao i novac koji su od Đukanovića dobijali kao donacije.

Skup je održan uoči godišnjice dana kada su pojedinci sa Cetinja pokušali da spreče ustoličenje mitropolita crnogorsko-primorskog SPC Joanikija na Cetinju.

Crnogorsku pravoslavnu crkvu ne priznaje nijedna pravoslavna crkva, a jedina koja joj pruža podršku je raskolnička Kijevska patrijaršija. Ova navodna crkva Miraša Dedeića imala je podršku bivšeg predsednika Crne Gore Mila Đukanovića, koji je spornim Zakonom o slobodi veroispovesti hteo da manastire SPC proglasi državnim i da upravljanje njima dodeli Dedeiću.

Iako mnoge pristalice Đukanovića tvrde da poštuju navodnu CPC, većina posećuje manastire SPC i za obaljanje verskih obreda angažuje sveštenstvo Srpske pravoslavne crkve.

Čak je Đukanović svog unuka krstio u Vaseljenskoj patrijaršiji, čime je izbegao da verski obred bude obavljen u raskolničkoj CPC.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

 

Komentari (0)

Loading