DETALJI O MUTNIM POSLOVIMA ĐUKANOVIĆA: Bez Mila ne bi bilo ni šefa mafije, ali i obrnuto

Autor:

Svet

19.01.2023

06:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Šta su sve italijanski istražni organi otkrili o predsedniku Crne Gore.

DETALJI O MUTNIM POSLOVIMA ĐUKANOVIĆA: Bez Mila ne bi bilo ni šefa mafije, ali i obrnuto

Foto: e-stock/P. JOVANOVIĆ

Milo Đukanović, predsednik Crne Gore, ponovo je dospeo u žižu javnosti posle hapšenja šefa Koza nostre Matea Mesine Denara, za koga je prao krvavi novac, ali ovo nije prvi put da šef crnogorske države posluje s mafijom. Kako je istorija pokazala, Đukanović je uspeo u pauzama između grčevite borbe za vlast i obračuna s političkim rivalima da uđe i pozicionira se u priči u međunarodnom švercu cigareta.

Istragu su vodili Italijani, presluškivani razgovori italijanskih mafijaša su pokazali da je Đukanović deo ove hobotnice, i to važan, a 2002. crnogorski predsednik čak je upisan u italijanski registar osoba pod istragom.

POLITIČKI MENTOR

Mediji su tada pisali da su ključni svedoci u istrazi protiv predsednika Ðukanovića Srećko Kestner, Ðerardo Kuomo i Ćićo Prudentino, kojima je Italija zauzvrat obećala smanjenje kazne za trećinu i blaže zatvorske uslove... Pored njih, tu je i Benedeto Stano, koji je prvi i otkrio da je Prudentino dobar prijatelj Ðukanovića.

Crnogorski predsednik je označen, kako su mediji prenosili, pozivajući se na poverljive podatke iz ovog slučaja, ne samo kao pripadnik kriminalne organizacije već kao njen politički mentor i šef u međunarodnom švercu cigareta. Slučaj "Đukanović" bio je deo akcije "Crna Gora", u koju su bile uključene istražne sudije iz Barija, Lećea, Milana, odvijala se u desetak zemalja... Policija je imala u svom posedu na hiljade stranica transkripata prisluškivanih telefonskih razgovora, izjave svedoka i svedoka-saradnika.

Biznis sa švercom cigareta počeo je da se ruši hapšenjem Đerarda Kuoma 2000, koji je bio jedan od glavnih aktera. Njegovo prisluškivanje i praćenje je trajalo tri godine. Masimo Bruti, pomoćnik italijanskog ministra unutrašnjih poslova, tada je poručio da je prikupljeno mnogo informacija o učesnicima tog biznisa, kao i mehanizmi poslovanja, te da će sve biti obelodanjeno u pravom trenutku. Nedugo nakon Kuoma, u Solunu je uhapšen i Prudentino. Tada je Del Turko, ministar finansija, nekadašnji šef državne agencije za borbu protiv mafije, rekao da, ukoliko "Prudentino i ostali gospodari šverca u Mediteranu budu sarađivali s italijanskim sudskim organima, biće zanimljivih vesti".

Spasla ga zastarelost

Istražni organi u Bariju vodili su postupak o švercu cigareta preko Jadrana iz Crne Gore do Italije od 1994. do 2002. i na spisku osumnjičenih nalazilo se 15 imena iz Crne Gore sa Ðukanovićem na čelu. Protiv Đukanovića je 2019, posle 17 godina, obustavljen postupak pokrenut 2002. zbog zastarelosti.

PRVO ZEMLJOTRES

- Za početak predviđam zemljotres u Crnoj Gori. Vlada će biti oborena, a predsednik Milo Ðukanović će se loše provesti. Jer, vidite, bez Ðukanovića ne bi bilo Prudentina, najmoćnijeg, najbogatijeg i najopasnijeg švercera na Mediteranu. S druge strane, bez Prudentina ne bi bilo Ðukanovića - govorio je Del Turko tada.

U medijima su se pojavile i priče da je Prudentino navodno finansirao izgradnju vodovoda u Podgorici ili da je poklonio automobile crnogorskoj policiji, prisustvovao sednicama vlade i ručkovima... Đukanović je, očekivano, sve ove navode odbacio, te sve prebacio na politički teren.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading