ONI ĆE STATI NA CRTU MILU ĐUKANOVIĆU: Ovo su potencijalni kandidati za predsednika Crne Gore

Autor:

Svet

17.01.2023

12:50

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Rok za predaju lista kandidata za predsedničke izbore, koji će u Crnoj Gori biti održani 19. marta, je 28 februar, a u javnosti se već pominju imena nekoliko mogućih učesnika izborne trke.

ONI ĆE STATI NA CRTU MILU ĐUKANOVIĆU: Ovo su potencijalni kandidati za predsednika Crne Gore

Foto: AFP Estock

To su aktuelni predsednik i lider Demokratske partije socijalista (DPS) Milo Đukanović, profesorka Milica Pejanović Đurišić, lider Demosa Miodrag Lekić, kojeg je predsednik odbio da imenuje za mandatara parlamentarne većine koju čine stranke pobednice na izborima u avgustu 2020., lider Demokrata Aleksa Bečić, lekar Jelena Borovinić Bojović, aktuelni rektor Univerziteta Crne Gore Vladimir Božović...

Podgoričke Vijesti pišu da aktuelnom predsedniku mandat ističe 20. maja, jer je tog datuma 2018. godine položio zakletvu a potom stupio na dužnost. Đukanović je, inače, podsećaju Vijesti, jedini na državnoj funkciji iz njegove Demokratske partije socijalista, od pada s vlasti njegove stranke avgusta  2020., posle više od tri decenije.

Demokratska Crna Gora Alekse Bečića pozvala je juče novoformirani Pokret Evropa sad na dogovor zajedičkom predsedničkom kandidatu i premijeru u budućoj vlasti.

U slučaju da do te koalicije dođe, prema nezvaničnim saznanjima Vijesti, Bečić bi najverovatnije bio predsednički kandidat, a lider PES-a Milojko Spajić pretendent za predsednika vlade.

Lider pokreta za promene, članice Demokratskog fronta, Nebojša Medojević poručio je juče da će ovaj savez na izbore izaći sa svojim kandidatom.

Republika

Foto: www.profimedia.rs

 

 

Kao moguća kandidatkinja pominje se bivši nosilac liste  DF-a na lokalnim izborima u Podgorici i bivša ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović, pa i aktuelni rektor Univerziteta Crne Gore.

U ovom kontekstu pominje se i Miodrag Lekić, koji je 2013. već izlazio na megdan Filipu Vujanoviću (DPS) i umalo ga pobedio. Lekić je tada bio nezavisni kandidat.
Iza Lekića sada, kako je rekao jedan izvor Vijesti, najčvršće stoji Socijalistička narodna partija (SNP).

Njen lider i potpredsednik aktuelne vlade Vladimir Joković juče je saopštio da bi pobednice parlamentarnih izbora 2020. trebalo zajedno da nastupe:

“I da pokažemo da možemo zajedno i da imamo jedinstvenog predsedničkog kandidata od koalicija koje su nastupile na izborima 30. avgusta i koji će u prvom krugu pobediti predsednika DPS-a, bio to Milo Đukanović ili drugi. Time bi bilo završeno potpuno razvlašćenje DPS-a i oni bi prvi put na neke parlamentarne izbore izašli kao čista prava opozicija”, poručio je Joković.

Opozicione stranke juče se nisu oglašavale ovim povodom, a ranije je DPS saopštila da bi zajednički vanstranački kandidat bio najbolja alternativa za očuvanje Crne Gore. 
Lider SDP-a Raško Konjević je ranije u intervjuu Vijestima upitan da li bi Milica Pejanović Đurišić bila dobro rešenje, rekao da bi ona imala njegovu podršku.

“Verujem i SDP-a. Siguran sam i zapadnih partnera, s obzirom na ugled koji ima. Bila bi odlična predsednica države. Dugo je van partijskog života, skoro 20 godina”, rekao je on.

Pejanović Đurišić je bila predstavnica Crne Gore u Ujedinjenim nacijama, ministarka odbrane, ranije je bila funkcionerka DPS-a, pre dve decenije i liderka te stranke. U međuvremenu je odustala od stranačkog angažmana.

Nije poznato da li bi Đukanović dao saglasnost za njenu kandidaturu, posebno jer se očekuje da se on ponovo okuša u izbornoj trci. Iako se više puta spekulisalo da bi se ove godine mogao povući iz političkog i državnog života zarad reforme DPS-a, Đukanović to nije potvrdio, prenose Vijesti.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.


 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading