SINERU, NEMA TI SPASA! WADA traži dve godine suspenzije za tenisera!

Autor:

Sport

28.09.2024

10:17

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Beli sport u centru skandala!

SINERU, NEMA TI SPASA! WADA traži dve godine suspenzije za tenisera!

Foto: Tanjug/AP

Svetska antidoping agencija (WADA) uložila je žalbu Sudu za sportsku arbitražu (CAS) u slučaju italijanskog tenisera Janika Sinera, koji je bio pozitivan na klostebol, zabranjenu supstancu, u martu 2024. Siner je tvrdio da je supstancu nenamerno unio u organizam preko kože tokom masaže koju mu je vršio tadašnji fizioterapeut. Iako je nezavisni sud ITIA oslobodio Siner krivice i nemara, WADA zahteva period suspenzije između jedne i dve godine.

Siner je bio pozitivan na klostebol dva puta tokom marta 2024, a slučaj je držan pod tajnom sve do trenutka kada se oglasila ITIA. Nakon istrage, teniser je oslobođen odgovornosti, ali je kažnjen oduzimanjem bodova i novca zarađenog na jednom turniru.

WADA potvrđuje da je uložila žalbu Sudu za sportsku arbitražu, smatrajući da nalaz oslobađajuće presude nije ispravan pod postojećim pravilima. Agencija zahteva suspenziju od jedne do dve godine, ali ne traži oduzimanje bilo kakvih rezultata koji su već primenjeni od strane tribunala u prvoj instanci.

- Svetska antidoping agencija (WADA) potvrđuje da je u četvrtak, 26. septembra, uložila žalbu Sudu za sportsku arbitražu (CAS) u slučaju italijanskog tenisera Janika Sinera, kojeg je nezavisni sud Međunarodne agencije za integritet tenisa (ITIA) oslobodio krivice i nemara, jer je dva puta bio pozitivan na klostebol, zabranjenu supstancu, u martu 2024. Stav je WADA da nalaz ‘nepostojanja krivice ili nemara’ nije ispravan pod postojećim pravilima. WADA zahteva period suspenzije između jedne i dve godine. WADA ne traži oduzimanje bilo kakvih rezultata, mimo onoga što je već primenjeno od strane tribunala u prvoj instanci. Pošto sada ovaj slučaj stoji pred sudom u Lozani, WADA se o ovome više neće oglašavati - piše u saopštenju Svetske antidoping agencije.

Sada se slučaj nalazi pred sudom u Lozani, a WADA je saopštila da se više neće oglašavati povodom ovog slučaja.

Ovaj slučaj je izazvao veliku pažnju javnosti i postavio pitanje odgovornosti sportista za supstance koje se nalaze u njihovom telu, čime je skrenuo pažnju na važnost rigoroznog praćenja doping kontrole u sportu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading