NOVAK JE TEMA BROJ 1 U PARIZU! Evo šta francuski mediji PIŠU o Đokoviću!

Autor:

Sport

31.05.2023

13:18

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Rolan Garos je najavio da neće kažnjavati Novaka Đokovića zbog poruke podrške ljudima sa Kosmeta, što se nekima nije svidelo.

NOVAK JE TEMA BROJ 1 U PARIZU! Evo šta francuski mediji PIŠU o Đokoviću!

Foto: Tanjug/AP

Novak Đoković

Najpre je francuska ministarka sporta "skrenula pažnju" Srbinu da to "ne sme da se radi", da bi potom Albanski Olimpijski komitet tražio da se kazni najbolji teniser ikada. 

Bilo je interesantno videti kakve su naslove doneli mediji u Francuskoj, posle ovakvih reakcija, pa je tako na portalu "Ouest-France" u naslovu pisalo da je "Novak sa svojom izjavom o Kosovu oživeo svoju 'problematičnu' reputaciju".

- Borba za 23. grend slem na pariskoj šljaci, titula koja bi predstavljala jedan od najvećih uspeha u svetu sporta, nije ugasila "provokativnu" vatru i prirodu koja karakteriše Novaka Đokovića, karijeru koja je bila isprepletana polemikama i nerazumevanjima - prenosi ovaj portal.

Republika

Foto: Tanjug

 

Dalje se u tekstu podseća na situaciju na severu Kosova i Metohije koja je nadahnula Novaka da napiše poruku podrške na kameri posle meča sa Amerikancem Kovačevićem, a potom i izjavu Srbina na konferenciji za medije o kompletnoj situaciji.

- To je osetljiva tema. Imam dodatnu odgovornost kao javna ličnost i kao sin oca koji je rođen na Kosovu da dam podršku čitavom srpskom narodu. To je nešto najmanje što mogu da uradim. Ja nisam političar i nemam nameru da se uključim u dalju debatu - rekao je Novak Đoković.

Ujedno, sa portala "Ouest-France" podsećaju da ovo nije prvi put da Nole razgovara o temi tzv Kosova, već da je to učinio i tokom 2008. godine posle svog prvog osvojenog grend slema na Australijan openu kada je Đoković izjavio da je "Kosovo deo Srbije".

Napominju i da naša zemlja uz podršku Rusije i Kine i dalje nije priznala nezavisnost južne srpske pokrajine, iako je neretko dolazilo do tenzija između Beograda i Prištine. Oni prenose i izjavu Lukasa Mačeka, istraživača na Institutu "Žak Delor" u Parizu.

- Rečenica koju je napisao Novak Đoković nije iznenađenje. Novak je neko ko se obraća milionima Srba i njegovi stavovi su često nacionalistički. Ali pitanje Kosova, čak i za "umerenije" Srbe, velika je rana, bolna i delikatna tema - ocenio je Maček i dodao:

Foto: Tanjug/AP

 

- Verujem da jedan deo srpske javnosti vidi Đokovića kao sportsku ikonu. Ima popularnost, koja ide dalje od politike. Posle svega, tu je i onaj drugi Đoković, koji oduševljava jedne, a nervira druge. I to se moglo videti u slučaju vakcina protiv kovida-19 - izjavio je Lukas Maček.

Ovom prilikom Francuzi su vratili uspomene na Novakovu borbu sa australijskim vlastima prošle godine u januaru, zbog vakcinacije protiv kovida-19, a potom i diskvalifikacije sa US opena samo godinu dana ranije pošto je slučajno pogodio linijsku sutkinju lopticom.

- On drži stavove koji često nisu "mejnstrim". Kod njega postoji taj "provokativni" duh, bez ikakve sumnje - istakao je Maček.

Na kraju se zaključuje da je njegova ličnost "enigma za mnoge" i da je zbog toga često bio nepopularan u "belom sportu", što naravno, nije istina.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading