SVE ŠTO NISTE ZNALI O MIKECU: Život kao s filmskog platna! Od ljubavi iz El Salvadora do medalje u "gradu svetlosti"!

Autor: Vladimir Vorih

Sport

29.07.2024

11:31

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Iza sebe ima životni put o kojem bi se romani mogli pisati, ali i snimiti filmovi.

SVE ŠTO NISTE ZNALI O MIKECU: Život kao s filmskog platna! Od ljubavi iz El Salvadora do medalje u "gradu svetlosti"!

Foto: ST/D. KADIĆ

Da li je neko uopšte mogao i da pretpostavi da će biti drugačije. Prema očekivanju srpski strelci su i na Olimpijskim igrama u Parizu prvi obradovali naciju. Zorana Arunović i Damir Mikec, nakon dana u kojem nisu zabeleženi očekivani rezultati, obezbedili su Srbiji barem srebrnu medalju, a za najsjajnije odličje boriće se u utorak 30. jula sa početkom od 10 časova.

Ono što svakako treba napomenuti jeste da Damir Mikec, osvajač srebrne medalje za Srbiju na Olimpijskim igrama u Tokiju 2020 godine u disciplini vazdušni pištolj 10 metara, iza sebe ima životni put o kojem bi se romani mogli pisati, ali i snimiti filmovi.

Rođen je u splitu pre četiri decenije u predvečerje sukoba u tadašnjoj SFR Jugoslaviji. Potiče iz vojne porodice koja se usled navedenog često selila, a usled mesta rođenja, kao i slovenačkog porekla svog oca, po raspadu nekadašnje velike države, neretko su i Hrvati i Slovenci želeli da ga "prisvoje".

O početku ratnih sukoba, kao i odlasku iz rodnog grada, Damir Mikec je svojevremeno govorio:

- Devedesetih je počeo rat i mi smo, naravno, morali da odemo. I to smo poslednjim grčkim brodom otišli iz Splita i utočište našli u Herceg Novom. Tamo smo 1990. dočekali novu godinu i Herceg Novi nam je pružio puno toga. Tako sam praktično celo svoje detinjstvo, do 15. godine, bio na moru. Pravo detinjstvo je, u stvari, bilo u Herceg Novom, i pamtim ga po lepim uspomenama.

O njegovoj svestranosti govori i podatak da je bio i talentovan za muziku. Svirao je klavir, a u sportske vode je uplovio kao karatista.

Streljaštvo je došlo tek kasnije.

Foto: Tanjug/AP Photo/Manish Swarup

Damir i Zorana redovno obraduju naciju

 

Danas je Damir u braku sa Melisom Ivet Perez Karbalo, iz El Salvadora koju je upoznao 2005. godine na takmičenju u Atlanti. Kontakt su u početku ostvarivali jedino putem mailova, što je tada bio jedini mogući vid komunikacije, uz povremena viđanja na svetskim takmičenjima.

Četiri godine nakon prvog susreta, Damir je odlučio da iznenadi Melisu, dođe u El Salvador, upozna njenu porodicu i definitivno vidi hoće li od te veze na daljinu nešto biti.

Tada je i zvanično romansa započela, a Melisa je u srpsku prestonicu stigla 2010. godine, da bi se par nakon deset meseci zajedničkog života i venčao.

Čini se da je ulazak u bračne vode Damiru izuzetno prijao. Od kako j pored njega lepa Melisa, krenuo je sa žetvom medalja gde god da se pojavio.

Republika

Foto: Instagram.com/oksrbije

Medalju donose i iz Pariza

 

U gađanju vazdušnim pištoljem na Evropskom prvenstvu 2015. osvojio je srebrnu medalju, a isti uspeh ostvario je i na Evropskim prvenstvima vazdušnim oružjem 2017. i 2019. godine. U gađanju malokalibarskim pištoljem osvojio je srebro na Evropskom prvenstvu 2017, kao i srebro na Svetskom šampionatu 2018. U karijeri je osvojio više od deset medalja na Svetskom kupu.Francuska prestonica predstavlja njegovo peto učešće na Letnjim Olimpijskim igrama. U olimpijskom debiju, u Pekingu 2008. u disciplini MK pištolj 50 metara zauzeo je 7. mesto u finalu, dok je u disciplini vazdušni pištolj 10 metara osvojio 13. mesto. Takmičio se i u Londonu 2012. i Rio de Žaneiru 2016. Osvojio je srebrnu medalju za Srbiju na Olimpijskim igrama 2020. u Tokiju, a barem za sada je ponovio ostavrenje iz japanske prestonice.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

 

 

 

 

 

 

Komentari (0)

Loading