OTVORENI ŠKOLSKI KUP U ŠAHU! Stikić: Drago mi je da se Srbija VRAĆA na stare staze!

Autor:

Sport

15.06.2024

20:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Manifestacija koja promoviše važnost očuvanja duhovnog i telesnog zdravlja, Sportsko Sabranje Svete Srbije održana je 15.juna na Adi Ciganliji pod sloganom „Naša nova desetica“.

OTVORENI ŠKOLSKI KUP U ŠAHU! Stikić: Drago mi je da se Srbija VRAĆA na stare staze!

Foto: ŠSB

Dimitrije Stikić

I ove godine Ada Ciganlija je  po jedanaesti put primila u svoja vesela i zelena njedra na hiljade učesnika i posetilaca među kojima su preovladavali oni najmlađi, a sveukupno bio je to pravi  porodični dan na beogradskom moru.

Zbog svoga razvoja i postignutih rezultata, kao i i dokazanog pozitivnog uticaja na društvo, ova manifestacija dobila je status: ”Manifestacije od posebnog značaja za našu prestonicu – Grad Beograd”.

Ove godine sportska tema Sabranja bio je šah, te je Šahovski savez Beograda u okviru ove manifestacije obeležio dan svog osnivanja kroz organizovano takmičenje „Otvoreni školski kup u šahu“.

Republika

Foto: ŠSB

 

- Zahvalio bih se Šahovskom savezu Beograda na podršci, i poželeo im još mnogo uspeha i zlatnih medalja. Šah je drevna igra, vežba sivih ćelija i vijuga,a motorika mozga je nešto što je danas na žalost prilično zapostavljeno u životu dece. Upravo ovo što mi radimo ovde jeste motorizacija statičnosti dece i prikaz koliko je lepo i korisno biti aktivan, kako fizički, tako i mentalno i moralno. Drago mi je da se Srbija vraća na stare staze slave kad je šah u pitanju, kao u vreme Alise Marić i mnogih drugih velemajstora, i verujem da će se i ovde danas na Adi iznedriti neki budući velemajstori - poručio je Dimitrije Stikić, tvorac manifestacije Sportsko Sabranje Svete Srbije.

Kao i prethodna desetica Sabranja i ovogodišnja je počela molitveno, Svetom Liturgijom, nakon koje se na bini održao kulturno-umetnički program, a na prostoru Ade Ciganlije od tri hektara sportskih terena i livada održani su sportski turniri, kreativne radionice, viteške dicipline, hajdučke veštine, itd. Učenicima manifestacije obratili su se predsednik opštine Čukarica Srđan Kolarić i predsednik ŠSB Andrija Jorgić.

Republika

Foto: ŠSB

 

- Izuzetna mi je čast što dan Šahovskog saveza Beograda obeležavamo na jednom ovakvom događaju, i što će šah i ubuduće biti deo ove manifestacije.Okupili smo danas preko dve stotine dece iz svih krajeva Srbije i Republike Srpske, i posebno se zahvaljujem prijateljima iz Bijeljine i Banja Luke, kao i prijateljima sa Kosova i Metohije. Nastavićemo da promovišemo šah, i da ga vratimo u škole - rekao je u svom obraćanju Jorgić podsećajući na korake koje ŠSB čini u razvoju šaha među mladima.

Foto: ŠSB

 

"Otvoreni školski kup u šahu“ održan je u kategorijama dečaka i devojčica do 9, 12 i 15 godina, uz učešće 222 mlada takmičara iz Republike Srpske, sa Kosova i Metohije i mnogih gradova Srbije.Učesnike je u ime društva „Sveta Srbija“ pozdravio sveštenik Vladimir Radović, koji je istakao da nikada do sada nije video lepše i bolju organizovanu grupaciju od šahista ovom prilikom, nakon čega je zajedno sa predsednikom ŠSB povukao simbolično prvi potez.

Republika

Foto: ŠSB

 

Pobednici „Otvorenog školskog kupa u šahu“:

Devojčice 9 godina: 1. Anika Đekić, 2. Ana Santini, 3. Sofija Milošević

Dečaci 9 godina: 1. Andrej Čižik, 2. Aleksa Barjaktarević, 3. Vasil Milićević

Devojčice 12 godina: 1. Lena Nedeljković, 2. Irina Rajlić, 3. Neda Bradić

Dečaci 12 godina: 1. David Perić, 2. Aljoša Kanački, 3. Luka Lazarević

Devojčice 16 godina: 1. Justina Milošević, 2. Nina Jocić, 3. Una Babić

Dečaci 16 godina: 1. Stefan Krstić, 2. Marko Damjanović, 3. Aleksandar Kutanjac

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading