OBELEŽENE VELIKI JUBILEJ! Pre četiri DECENIJE Jugoslavija je POKORILA Los Anđeles!

Autor:

Sport

15.06.2024

17:26

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zlatne medalje u rukometu osvojila je muška i ženska selekcija bivše države.

OBELEŽENE VELIKI JUBILEJ! Pre četiri DECENIJE Jugoslavija je POKORILA Los Anđeles!

Foto: OKS

Rukomet je jedini timski sport koji ima osvojene zlatne medalje u ženskoj i muškoj konkurenciji na istim Igrama.

Trofejnu generaciju pozdravili su predsednik Olimpijskog komiteta Srbije, Božidar Maljković i predsednica UO RSS, Milena Delić.

Republika

Foto: OKS

Milena Delić i Božidar Maljković

Zlatne generacije rukometašica i rukometaša posetili su interaktivnu izložbu u susret OI u Parizu. Zajedno sa njima je to učinio i Generalni sekretar RSS, Aleksandar Brković.

Foto: OKS

Aleksandar Brković

Posebna priznanja uručena su od strane mlade nade srpskog rukometa, Uroša Kojadinovića.

Republika

Foto: OKS

Uroš Kojadinović i Veselin Vujović

Podsetimo, takmičenja u muškom rukometu na Olimpijskim igrama u Los Anđelesu 1984. održana su u periodu od 31. jula do 11. avgusta kada je odigrana finalna utakmica. Jugoslavija je pobedila Zapadnu Nemačku rezultatom 18:17.

Učestvovalo je 12 reprezentacija podeljenih u dve grupe po šest ekipa. U grupama se igralo po jednostrukom bod sistemu (svako sa svakim jednu utakmicu). Redosled po grupama je odredio parove za plasman na turniru. Ekipe koje su zauzele šesto (poslednje mesto) u svojim grupama igrale su meč za jedanaesto, petoplasirane za deveto, četvrtoplasirane za sedmo, trećeplasirane za peto, drugoplasirane za treće mesto i bronzanu medalju, a prvoplasirane za pobednika turnira i zlatnu olimpijsku medalju.

Jugoslaviju su te 1984. predstavljali: Zlatan Arnautović, Mirko Bašić, Jovica Elezović, Mile Isaković, Pavle Jurina, Milan Kalina, Slobodan Kuzmanovski, Dragan Mladenović, Rolando Pušnik, Zdravko Rađenović, Momir Rnić, Branko Štrbac, Veselin Vujović, Veselin Vuković i Zdravko Zovko.

Kada su dame u pitanju, one su takmičenje završile sa svih pet pobeda ispred Južne Koreje, Kine, Zapadne Nemačke, SAD i Austrije (tim redosledom).

Za Jugoslaviju su 1984. nastupali: Jasna Ptujec, Mirjana Ognjenović, Zorica Pavičević, Ljubica Janković, Svetlana Atanasovska, Svetlana Kitić, Emilija Erčić, Alenka Cuderman, Svetlana Mugoša, Mirjana Đurica, Biserka Višnjić, Slavica Đukić, Jasna Merdar-Kolar, Ljiljana Mugoša i Dragica Đurić.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading