BORBE MOGU DA POČNU: Svečano otvoren Kup Beograda u šahu - okupljenima se obratio prvi čovek prestoničkog saveza! (VIDEO)

Autor: Vladimir Vorih

Sport

10.05.2024

17:51

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Uzbudljivo će biti na crno-beloj tabli.

BORBE MOGU DA POČNU: Svečano otvoren Kup Beograda u šahu - okupljenima se obratio prvi čovek prestoničkog saveza! (VIDEO)

Foto: Republika

Kup Beograda za dame i muškarce na crno-beloj tabli sa 64 polja, danas je svečano otvoren.

Kup Beograda i Kup Beograda za žene u organizaciji Šahovskog saveza Beograda zvanično su počeli i trajaće od 10. do 12. maja.

Na četvrtom spratu zgrade "Borba" u kafeu "Borba", otičelo je takmičenje u organizaciji Šahovskog saveza Beograda koje će se održavati od 10. do 12. maja.

Uoči svečane ceremonije intonirana je himna "Bože pravde", a zatim se prisutnima obratio predsednik Šahovskog saveza Beograda Andrija Jorgić, koji je izjavio:

- Ovde smo jednim fenomenalnim povodom.  Kup Beograda u Open konkurenciji i ono što se nije dešavalo, Kup za žene. Pričao sam sa mongima koji su dugo u šahu, ne mogu da se sete kada je poslednji put u Beogradu održan kup za dame. Imamo pet ekipa, mi smo ovu godinu proglasili godinom žena u šahu, da ih jednostavno obodrimo, da ih bude više, da im damo na neki način jedan temelj i vetar u leđa. Muslim da je ovo prava vrednost i da će ovaj Kup koji će se tri dana igrati u zgradi Borbe jedan temelj za budućnost ženskog šaha. nadam se da možemo i da se nadamo, pošto će krajem godine biti i Olimpijada u Budimpešti da ćemo poslati i jedi od naših dama odavde - istakao je prvi čovek prestoničkog šaha, a zatim je i dodao:

 

 

- U Open konkurenciji imamo 26 ekipa, ukupno 220 prijavljenih igrača, gde oba prvoligaša, i PTT i Zmaj, koji igraju Prvu ligu Srbije, učestvuju na Kupu. Kup je smatran do sada lokalnim takmičenjem, ali kada vam dođu prvoligaši, tu su i Zvezda i Partizan, svakako je jasan značaj takmičenja i poslat je pravi signal. Ne želim da Beograd bude samo neka lokomotiva, ja želim da se ta lokomotiva zove Soko i da bude zamajac i za sve ostale. nek se hvataju u kompoziciju a mi ćemo biti na čelu kolone praveći dobre rezultate.

Da podsetino, pravo nastupa imaju klubovi sa teritorije Šahovskog saveza Beograda, registrovani za 2024. godinu. Ekipa u Kupu Beograda broji četiri člana i maksimalno četiri rezerve. Ekipa u Kupu Beograda za žene broji trii članice i maksimalno dve rezerve. Tri prvoplasirane ekipe u oba takmičenja dobiće pehare, a njihovi članovi medalje. Kup Beograda igra se u pet kola po švajcarskom sistemu, uz tempo igre od 60 minuta za celu partiju i 30 sekundi za svaki povučeni potez.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading