CEREMONIJA U DOMU VOJSKE: Stogodišnjica rođenja legendarnog velemajstora Svetozara Gligorića!

Autor:

Sport

02.02.2023

13:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Na današnji dan, pre tačno jednog veka, rođen je najveći srpski i jugoslovenski šahista svih vremena.

 

 

Danas je u Domu Vojske upriličena ceremonija, povodom proslave sto godina od rođenja Svetozara Gligorića, najvećeg šahiste sa ovih prostora u istoriji, koju je organizovao Šahovski savez Srbije.

Ceremoniji su prisustvovali brojne poznate ličnosti, poput ministra sporta Zorana Gajića, Aleksandra Matanovića, legendardnog šahovskog velemajstora, kao i Arkadija Dvorkoviča, predsednika FIDE, svetske šahovske organizacije.

- Dragi prijatelji šaha, veliko mi je zadovoljstvo što sam ovde sa vama, povodom organizovanja stogodišnjice Svetozara Gligorića. Sećam se vrlo dobro da je to bio jedan od naših sportista u onoj velikoj Jugoslaviji, koji je imao veliku harizmu. To je skup osobina, stručnih i ličnih, koje sve zajedno čine jednog čoveka prepoznatljivim, ne samo u njegovoj oblasti, u oblasti gde se vi razumete i znate njegove lucidne poteze i rezultate, ali i svi mi paceri, mogli smo da prepoznamo njegovu nesumnjivu veličinu i magnet kojim je on privlačio sve nas da pratimo šta i kako se dešava u šahu, ali da i dalje nastavimo da pratimo naše legende u ovom sportu - izjavio je ministar Gajić.

Foto: Vladimir Lukić

Zoran Gajić, ministar sporta

On je zatim i dodao da će sve učiniti da Srbija ponovo bude prepoznatljiva po sjajnim šahistima.

- Želim da vam se ostvari ovo što se proklamovali, da podignete ponovo srpski šah tamo gde je i bio, a računajte na posebnu pomoć Ministarstva sporta Republike Srbije, i jako mi je drago što je premijerka prepoznala sve to i ovo kao prvi korak na našem putu da dođemo tamo gde nam je i mesto u šahu- dodao je ministar.

Prisutnima su se obratili i ostali velikani, poput Aleksandra Matanovića, koji je najstariji živi velemajstor na svetu, sa svoje 93 godine. Takođe, i Arkadij Dvorkovič, predsednik FIDE, se zahvalio na sjajnom gostoprimstvu u Beogradu.

Foto: Vladimir Lukić

Ceremonija je održana u Domu Vojske

Svetozar Gligorić je rođen 2. februara 1923. godine u Beogradu, a umro je u istom gradu 2012. godine, u 90. godini života.

Osvojio je 12 medalja na Olimpijadama, isto toliko puta je bio i šampion Jugoslavije u šahu, a za našu reprezentaciju je uspeo da odigra neverovatne 544 partije.

Tri puta je bio učesnik turnira kandidata, čiji pobednik dobija pravo da učestvuje u meču za prvaka sveta u šahu, a u svojoj sjajnoj karijeri je pobeđivao i velemajstore poput Uvea, Petrosijana, Talja, Fišera, Smislova, ali i mnoge druge.

Pred kraj svog života se okrenuo muzici, a izdao je i album sa zbirkom pesmama pod imenom "Kako sam preživeo dvadeseti vek".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading