BURA NA JADRANU NE PRESTAJE: ABA liga odgovorila Zvezdi na žalbu protiv Partizana

Autor:

Sport

02.10.2024

23:13

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Repliku punu citata pravilnika potpisao sportski direktor Milija Vojinović.

BURA NA JADRANU NE PRESTAJE: ABA liga odgovorila Zvezdi na žalbu protiv Partizana

Foto: Starsport

Košarkaški klub Crvena zvezda oštro je reagovao na uvrede koje su se desile nakon meča između Partizana i Borca iz Čačka. U dopisu koji su poslali AdmiralBet ABA ligi sa Malog Kalemegdana istakli su da takvo ponašanje ne sme da se toleriše i zahtevali su njegovo sankcionisanje.

Tokom utakmice čule su se sramne uvrede na račun predsednika Republike Srbije, kao i uvrede na račun supruge tadašnjeg predsednika Crvene zvezde Nebojše Čovića, a od pre nekoliko dana novog predsednika Košarkaškog saveza Srbije. Crvena zvezda je istakla da je takvo ponašanje nedopustivo i da predstavlja prelazak svih granica.

Republika

Foto: Republika

Na meti: Nebojša Čović dok je bio predsednik Zvezde

Pomenuto pismo upućeno je direktoru lige Dubravku Kmetoviću, kao i sportskom direktoru Miliji Vojinoviću. Upravo je Vojinović replicirao crveno-belima. Njegovo saopštenje u ime AdmiralBet ABA lige prenosimo u celosti:

Poštovani,

Preveliki obim posla oko početka AdmiralBet ABA lige i NLB ABA lige 2, pripreme za takmičenje ABA U19 i sve ostale obaveze oko obezbeđivanja početka sezone 2024/25, uzele su danak i sprečile da odmah odgovorim na dopis KK Crvene zvezde Meridinabet 26.09.2024. godine. Ali, pri tome sam sve vreme bio svestan da teme koje ste naveli nažalost nisu novost, već se radi o problemima sa kojima se suočavamo već duže vreme i zajedno sa svim akterima, pokušavamo da pronađemo najbolja moguća i adekvatna rešenja. I uveren sam da ćemo na kraju, zajedničkim radom i naporima to i uspeti.

Kao što znate, ABA liga kao jedinstveni sportsko-poslovni projekat ima za cilj da stvori idealno okruženje, za rast i razvoj svih košarkaških subjekata u regionu i upravo to čini skoro četvrt veka. U takvom okruženju, i kao što to kaže Članak Propozicija takmičenja 43.1:

„Strogo se zabranjuje gledateljima i svim prisutnim osobama na utakmicama vređanje po nacionalnoj, verskoj, rasnoj i spolnoj osnovi, prije, tokom i nakon utakmice“.

U takvim situacijama, kao što sigurno znate, primenjuje se Članak 43.2 Propozicija takmičenja, koji predviđa da delegat utakmice obavesti prvog sudiju, a koji nakon toga primenjuje Pravilnik o radu sudačkog odjela, regulisano tačkama 12.9, 12.10. i 12.11, pomenutog Pravilnika.

Republika

Foto: KK Partizan/X

Grobari vređali, snosiće posledice u skladu sa propisima

Sve navedeno ima za cilj, da utakmice pod okriljem ABA lige budu praznici košarke i primer fair-playa, kako na terenu, tako u na tribinama. A, ne mesto i podloga za uvrede, bilo koje prirode ili političke poruke i parole. Što je, apsolutno sam siguran, interes svih klubova, kao i borba svih nas za još bolje sutra ABA lige.

Što se tiče kvaliteta suđenja, na utakmicama u kojima KK Crvena zvezda Meridinabet nije bila akter, što je samo po sebi apsurdna situacija, kao i komentara koje ste po tom pitanju izneli, najblaže rečeno, smatram da za takav stav ne postoji niti jedan osnov niti povod. A, samim tim ne vidim nijedan razlog za otvaranja te teme.

Na kraju, ne ulazeći u njihov cilj i povod, smatramo da sva ostala zapažanja, mišljenja, kao i eventualni potezi koje je KK Crvena zvezda Meridianbet navela kao moguću krajnju reakciju, duboko prevazilaze ovlašćenje menadžmenta ABA lige j.t.d, Propozicije takmičenja i sve ostale usvojene Interne akte. Ipak, u isto vreme, direktno se tiču svih ostalih članova Društva ABA liga j.t.d. i sa tim u vezi, uključujemo ih u ovaj mail, zajedno sa oba dopisa KK Crvena zvezda Meridianbet po tom pitanju.

S poštovanjem,

Milija Vojinović

Sportski direktor ABA Lige j.t.d.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading