ZBOG NAMEŠTANJA UTAKMICA SUSPENDOVANA ČETIRI REPREZENTATIVCA: Iz fudbala izbačene 43 osobe

Autor:

Sport

10.09.2024

10:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Skandal otkriven neposredno pred kvalifikacije.

ZBOG NAMEŠTANJA UTAKMICA SUSPENDOVANA ČETIRI REPREZENTATIVCA: Iz fudbala izbačene 43 osobe

Foto: Shutterstock

Veliki skandal potresao je kineski fudbal samo nekoliko sati pre početka azijskih kvalifikacionih mečeva za Svetsko prvenstvo, nakon što je Fudbalski savez Kine doneo odluku o doživotnoj suspenziji čak 43 osobe zbog navodnog klađenja i nameštanja utakmica. Među suspendovanima nalaze se četiri reprezentativca, odnosno bivši kineski internacionalci Jin Jingdao i Gu Čaao, kao i omladinski Guo Tianju, ali i južnokorejski reprezentativac Son Jun-ho.

Fudbalski savez Kine optužio je Sona za učestvovanje u nameštanju utakmica i primanje mita, a korejski vezni igrač proveo je vreme u pritvoru u Kini pre nego što se vratio u domovinu. Peking je poslednjih godina pojačao borbu protiv korupcije u kineskom sportu, posebno u fudbalu, te su zatvorili nekoliko visokih zvaničnika među kojima su bivši predsednik i potpredsednik Saveza.

Još jedan bivši kineski reprezentativac, 40-godišnji Vang Song, dobio je petogodišnju suspenziju. Vang drži rekord za najviše nastupa u kineskoj ligi sa 573 utakmice, a prethodno je igrao za Čengdu Blejdse koji su rasformirani 2015. zbog neisplaćenih plata.

Ova suspenzija nije prvi put da se kineski fudbal suočava sa skandalima. Čengdu Blejdse su ispali iz Kineske Superlige (CSL) nakon što je otkriveno da su platili do 500.000 juana Ćingdao Halifengu da izgubi utakmicu još 2007. godine.

Kineski fudbal suočava se sa ozbiljnim izazovima u borbi protiv korupcije, a ova najnovija suspenzija 43 osobe pokazuje odlučnost Fudbalskog saveza Kine da se izbori sa ovim problemom. Dok se Kina priprema za kvalifikacioni meč protiv Saudijske Arabije, javnost sa nestrpljenjem očekuje dalji razvoj situacije u ovom skandalu koji potresa kineski fudbal.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading