NAJBOLJI EVROPSKI TIM SVIH VREMENA: Kolevka fudbala u ŠOKU! Nijedan Britanac među 11!

Autor:

Sport

23.06.2024

15:26

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

ČetGPT birao najbolje od 1960. godine.

NAJBOLJI EVROPSKI TIM SVIH VREMENA: Kolevka fudbala u ŠOKU! Nijedan Britanac među 11!

Foto: Tanjug/AP

Britanski list "Dejli mejl" zatražio je od ČetGPT-a da sastavi najbolji evropski tim svih vremena od 11 igrača koji su igrali na najmanje jednom Evropskom prvenstvu od prvog 1960. godine.

Međutim, četbot sa veštačkom inteligencijom kompanije Open AI nije imenovao nijednog britanskog igrača, čak ni na klupi za rezervne igrače, uprkos poznatim evropskim nastupima u prošlosti fudbalskih zvezda poput Vejna Runija, Alana Širera, Pola Gaskojna i Gereta Bejla.

Među zvezdama "najboljeg tima Evrope" u formaciji 4-3-3 su nemačka legenda Franc Bekenbauer, Francuzi Tijeri Anri i Zinedin Zidan, kao i Kristijano Ronaldo, koji se smatra jednim od najvećih igrača svih vremena.

Takođe, ČetGPT označio je Ikera Kasiljasa za jednog od najvećih golmana, koji je osvojio dva evropska trofeja Španijom 2008. i 2012. godine. ČetGPT je naveo da je Kasiljas "poznat po svom mirnom držanju i taktičkoj oštroumnosti, kao i neverovatnim refleksima, vođstvu i ključnim odbranama" i da je vodio Španiju kroz "zlatnu eru".

Foto: Tanjug/AP

Kasiljas

Nemac Filip Lam nikada nije osvojio EP, iako je 2008. osvojio srebrnu medalju pošto je Španija izašla kao pobednik. Ali ČetGPT ga je nazvao svestranim i doslednim igračem za svoju zemlju i "jednim od najboljih bekova u istoriji fudbala". Kao kapiten Nemačke na Euru 2012, postigao je spektakularan gol protiv Grčke u četvrtfinalu sa oko 23 metara.

Foto: Tanjug/AP

Lam sa peharom

Vraćajući se malo dalje u istoriju Evropskog prvenstva, ČetGPT je odabrao Franka Barezija za jednog od centralnih bekova, navodi Dejli mejl. Barezi je bio deo italijanskog tima na dva evropska prvenstva, 1980. i 1988., iako zapravo nije igrao na takmičenju 1980. Na oba ova turnira, Italijani su stigli do polufinala, samo što su pali na poslednjoj prepreci pre finala. Ipak, ČetGPT ga je nazvao "sastavnim delom odbrane Italije, koji je poznat po taktičkoj inteligenciji i vođstvu".

Četbot je kao jednog od fudbalskih velikana svih vremena izdvojio i Nemca Franca Bekenbauera, jedinog defanzivca u istoriji fudbala koji je dva puta osvojio prestižnu Zlatnu loptu. Poznat je po svojoj eleganciji, kontroli i odbrambenom umeću u centralnoj odbrani.
Upamćen je kao jedan od najvećih protivnika Engleske, posebno u meču protiv Bobija Čarltona u finalu Svetskog prvenstva 1966, prenosi britanski list.

Foto: https://www.profimedia.rs/

Bekenbauer

Baš kao i njegov italijanski prethodnik Barezi, levi bek Paolo Maldini nikada nije osvojio titulu prvaka Evrope, ali ČetGPT je pozdravio njegovu "neverovatnu dugovečnost i dosledne performanse". Kao 19-godišnjak, Maldini je bio u reprezentaciji Italije za Evropsko prvenstvo 1988. u Zapadnoj Nemačkoj, ali je 12 godina kasnije bio kapiten svoje zemlje na Euru 2000. Italija je te godine stigla do finala, ali je tesno poražena od šampiona Francuske, koja je postigla "zlatni gol" u 103. minutu i pobedila sa 2-1.

Kao i golman Kasiljas, vezni fudbaler Ćavi Ernandes je bio deo iste španske ekipe koja je dominirala međunarodnim fudbalom pre nešto više od decenije. ČetGPT napominje da je "organizovao" vezni red Španije tokom trijumfa na Euru 2008. i Euru 2012. koji je "poznat po svojoj preciznosti i viziji u dodavanju". 

Foto: Tanjug/AP

Ćavi

- Ćavi je bio ključan u veznom redu Španije, igrajući odlučujuću ulogu u njihovom stilu igre zasnovanom na posedu lopte - dodao je četbot.

Na Euru 2008. postigao je prvi gol u polufinalu Španije protiv Rusije i proglašen je za igrača turnira.

Mišel Platini proglašen je zvezdom Eura 1984, gde je postigao neverovatnih devet golova da bi Francusku odveo do pobede. Bot je Platinija nazvao "jednom od najikoničnijih figura fudbala", poznatog po "njegvoj kreativnoj igri i sposobnosti da postigne gol sa sredine terena". Platini je tri puta zaredom osvojio Zlatnu loptu, a nakon penzionisanja bio je predsednik UEFA između 2007. i 2015. godine.

Dve godine nakon pobede na Svetskom prvenstvu na domaćem terenu 1998. godine, Francuska je pobedila sve osim jedne svoje utakmice na Euru 2000. kako bi obezbedila slavu, a Zinedin Zidan je proglašen za igrača turnira, pošto je postigao dva gola, uključujući zlatni gol u polufinalu protiv Portugala. Međutim, svetska reputacija Francuza doživela je veliki pad 2006. kada je udario glavom italijanskog igrača Marka Materacija u finalu Svetskog prvenstva, što je ujedno i Zidanov poslednji meč. Bez obzira na to, za četbot je Zidan i dalje slavan kao igrač zbog "veštine, ravnoteže i sposobnosti da kontroliše igru".

Zajedno sa Lionelom Mesijem smatra se najvećim fudbalerom na svetu danas, tako da ne čudi što ima mesta za Portugalca Kristijana Ronalda na desnom krilu, navodi britanski list.
ČetGPT tvrdi da je Ronaldo "poznat po golgeterskoj veštini i fizičkim atributima i dosledno je nastupao na više turnira. Kao kapiten, doveo je Portugal do slave na Euru 2016. postigao je pet golova, uključujući jedan protiv Velsa u nezaboravnom polufinalu.

Foto: Tanjug/AP

Ronaldo i Mesi

Napadač Marko van Basten je odigrao ogromnu ulogu u osvajanju još uvek jedinog velikog trofeja Holandije, na Euru 1988. Na tom turniru je postigao pet golova, uključujući i het-trik protiv Engleske u jednom od mečeva grupne faze na račun sjajnog Pitera Šiltona.
Prema ČetGPT-u koji ga je stavio na poziciju centarfora, van Basten je bio poznat po svojoj eleganciji, tehničkoj veštini i preciznoju završnici i još uvek se smatra "jednim od najvećih napadača u istoriji fudbala". Poslednji meč odigrao je 1993. godine, sa 28 godina, zbog povrede skočnog zgloba zbog koje je dve godine kasnije najavio povlačenje.

Foto: www.profimedia.rs

Van Basten (12) 

I dalje favorit u crvenoj zoni severnog Londona, veliki Tjeri Anri je "čuven po svojoj brzini, veštini i sposobnosti da postigne gol", navodi ČetGPT, koji mu je dodelio poziciju levog krila. Francuz je postigao tri gola na Euru 2000, uključujući tipično ležeran finiš protiv Danske u grupnoj fazi. UEFA ga je uvrstila u "tim turnira", zajedno sa još šest Francuza, uključujući Zidana, Fabijena Barteza i Patrika Vijeru.

- Anri je bio plodan golgeter, poznat po svojoj preciznosti i smirenosti pred golom. Njegov doprinos fudbalu ostavio je neizbrisiv trag u sportu, a on nastavlja da utiče na igru kao stručnjak i trener - tvrdi četbot.

Foto: Tanjug/AP

Anri

Nijedna konačna fudbalska postava nije potpuna bez menadžera, i nije iznenađenje što se ČetGPT odlučio za Španca Visentea del Boskea, piše britanski list. On je uspeo da pobedi svoju zemlju na Euru 2012, nakon što je nastupio za Španiju kao igrač na Euru 1980 u Italiji.

- Del Boske je zaslužan za održavanje harmonije tima i efektivnu integraciju novih igrača u već uspešan tim - tvrdi četbot.

Uz Helmuta Šena iz Nemačke, Del Boske je jedini menadžer koji je osvojio i Evropsko i Svetsko prvenstvo. Sve u svemu, bot tvrdi da ovaj hipotetički tim iz snova ima "mešavinu igrača iz različitih epoha", od kojih svaki daje značajan doprinos Evropskom prvenstvu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading