DODATNA GLAVOBOLJA ZA PIKSIJA! Slovenci baš NE LEŽE "orlovima"! Ovo su MEĐUSOBNI dueli, a EVO kada smo ih POSLEDNJI PUT pobedili!

Autor:

Sport

18.06.2024

11:57

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Utakmica se igra u četvrtak od 15 časova na Alijanc areni.

DODATNA GLAVOBOLJA ZA PIKSIJA! Slovenci baš NE LEŽE "orlovima"! Ovo su MEĐUSOBNI dueli, a EVO kada smo ih POSLEDNJI PUT pobedili!

Foto: www.profimedia.rs

Posle startnog poraza od Engleske (0:1) na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj, fudbalska reprezentacija Srbije okreće se narednom meču protiv Slovenije, u kojem je pobeda imperativ za izabranike Dragana Stojkovića Piksija.

Ipak, ne treba zaboraviti da je komšijska selekcija među najnepoželjnijim protivnicima "orlovima", još dok smo se takmičili pod imenom SR Jugoslavija. Naime, u prethodnih 10 međusobnih mečeva, naša reprezentacija je samo jednom slavila, uz osam remija (dva u prijateljskim utakmicama) i jedan poraz!

Sve je počelo od Evropskog prvenstva 2000. godine i nezaboravnog remija (3:3). Slovenci su "gazili" Jugoslaviju i u 60. minutu imali ogromnih 3:0, zahvaljujući golovima dvostrukog strelca Zlatka Zahovića i Pavlina. Na sve se nadovezalo i isključenje legendarnog Siniše Mihajlovića u 59. minutu, ali su "orlovi" preko tandema Savo Milošević-Ljubinko Drulović za nekoliko trenutaka dali tri gola i iščupali nerešen rezultat.

To je bio početak najava da će nam Slovenci biti po tradiciji nezgodan rival, što se potvrdilo već u kvalifikacijama za Mundijal 2002. godine. Oba puta bilo je 1:1, u Ljubljani i na stadionu u Humskoj, ali su "skijaši" otišli u baraž i preko Rumuna izborili prvo istorijsko učešće na SP u Japanu i Južnoj Koreji.

Foto: Republika

Republika u Nemačkoj

Na naredni okršaj Srbije i Slovenije čekala se decenija, pa smo koplja ukrstili 2012. na Marakani. I ponovo je bilo 1:1, vođstvo gostima doneo je Novaković, dok je "orlove" spasio Nikola Žigić golom u 86. minutu.

Za osvajanje drugog mesta Srbiji je bila potrebna pobeda nad Slovenijom u Mariboru u poslednjem kolu, u kojem domaćin nije imao ambicije. Čak je i tadašnji i današnji selektor zeleno-belih Matjaž Kek izveo na teren kombinovani tim.

Međutim, slaba vajda, jer je Dare Vršič dao gol s centra pored Bojana Jorgačevića, a Nemanja Vidić je kasnije promašio penal. Umesto pobede – poraz od 0:1 i ispuštena šansa za EP, a u tom ciklusu su Dejan Stanković i već pomenuti Vidić završili reprezentativne karijere.

Foto: printscreen

Međusobni dueli Slovenije i Srbije

Na kraju, u potonjem izdanju Lige nacija, kada je Dragan Stojković preuzeo "orlove", Srbija i Slovenija su još dva puta odmerili snage.

Piksijev tim blistao je na Marakani i počistio "skijaše" (4:1), strelci su bili Aleksandar Mitrović, Sergej Milinković-Savić, Luka Jovića i Nemanja Radonjić. Ovo je istorijska reprezentacija nad Slovenijom u istoriji!

S druge strane, revanš u Ljubljani (2:2) nije tekao po planu. Srbija je imala 2:0 posle prvog dela, golovima Živkovića i Mitrovića, ali nije sačuvala tu prednost do kraja. Čerin je ublažio minus početkom drugog poluvremena, a Šeško, koji će i u četvrtak biti najveća opasnost po "orlove", izjednačio u 53. minutu.

Rezultat se nije promenio, pa je Srbija morala da juri trijumf u Norveškoj, kako bi osvojila prvo mesto u grupi. Piksijevi izabranici su, srećom, uspeli u (ne)mogućoj misiji, što im je donelo plasman u A Ligu nacija, odnosno, mečeve protiv Španije, Švajcarske i Danske koji se igraju od jeseni.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading