NIKOLA TRAJKOVIĆ ZA REPUBLIKU: ''Zvezda u ovaj derbi ulazi rasterećeno, prvenstvo je kako stoje stvari rešeno!''

Autor:

Sport

16.04.2024

16:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

''Duljaj je izvukao maksimum iz ekipe Partizana, Zvezda je dosta kvalitetniji i organizovaniji klub''.

NIKOLA TRAJKOVIĆ ZA REPUBLIKU: ''Zvezda u ovaj derbi ulazi rasterećeno, prvenstvo je kako stoje stvari rešeno!''

Foto: Starsport

Nikola Trajković

U subotu od 17 časova cela Srbija staje, jer se igra utakmica koja ćitavu državu razdvaja na dva dela tj  dve boje. Poprište događanja biće Topčidersko brdo i stadion Rajko Mitić gde će Crvena zvezda i Partizan odigrati 173. večiti derbi u okviru prvog kola plej-ofa Superlige Srbije. Za mnoge je ovo praznik fudbala i uvek se sa velikom željom iščekuje ovaj susret.

 

Pritisak je nešto što se sastavni deo ovakvih utakmica, a ovaj susret je je poseban za mnoge igrače oba tima, koji sa posebnom motivacijom i željom ulaze u njega. O ovoj legendarnoj utakmici govorio je za Republiku nekadašnji igrač Zvezde, Nikola Trajković.

 

- Do pre par kola delovalo je da će ovaj derbi biti dosta bitan i odlučujući. U ovom momentu kako stvari stoje, prvenstvo je rešeno. Zvezda je kvalitetnija od Partizana i teško da će ispustiti prednost od sedam bodova. Sa druge strane igra se na Marakani, nemaju pritisak da moraju da pobede. Međutim, poznavajući Milojevića, sigurno će ići na pobedu. Ne moraju da igraju sa previše rizika, jer imaju dobru bodovnu zalihu. Prethodni derbi su morali da igraju otvorenije i sa mnogo više rizika i Partizan je to iskoristio u tim nekim kontrama, pogotovu kod drugog gola. U ovom derbiju Zvezda ne mora da igra sa toliko rizika. Verovatno će više da kontrolišu igru i tu neku igru iza lopte. Mislim da će Partizan sada teže ugrožavati gol Zvezde iz tranzicije. Ne očekujem lepršav derbi kao što je bio prethodni, očekujem malo tvrđi iz razloga što Zvezda ne mora da juri, a Partizan nije kvalitetnija ekipa da bi pobedio na Marakani. 

- Bili ste fudbaler crveno-belih u period od 2006. do 2008. godine, odigrali četiri derbija i sva četiri dobili. Kakva je atmosfera pred ovaj susret? Koliki je pritisak?

Foto: Starsport

 

- Ovo je velika utakmica, oseća se to. Još kada se desi da se igra uveče, pa ceo taj dan sedite u karantinu, ne možete do ostanete po strani. Ja kada sam igrao nije bilo društvenih mreža kao sada, jer sada uzmete telefon u ruke i šta god da otvorite odmah se najavljuje i priča o derbiju. Meni je tada teško padalo, a mogu da zamislim današnjim igračima koji imaju sve te društvene mreže. Teže pada iščekivanje tog derbija, nego sama utakmica. Faktički jedva čekaš da utakmice počne i staviš sve po strani. Kada počen utakmice lakše je, tada si sam sa sobom i svojim saigračima. Sam derbi nosi neku energiju, nešto posebno. Ja sam osećao to, mogao da odigram dva derbija od po 90 minuta, jer sva ta tenzija, navijači ti daje posebnu motivaciju i energiju. 

- Partizan je i pored svih problema odigrao odlično prvi deo sezone i okončao kao jesenji prvak, što je mnoge iznenadilo. Međutim, crno-beli su posustali u drugom delu tamičarske godine i sada zaostaju sedam boda za Zvezdom. Da li je ekipa dostigla maksimum?

- Mislim da je Igor Duljaj izvukao maksimum iz ove ekipe, jer stanje u Partizanu i kvalitet koji trenutno ima, nije na nivou da mogu da pariraju Zvezdi. Mislim da je Zvezda u ovom momentu mnogo organizovaniji klub, igrački dosta jači. Da je Milojević bio trener od početka, mislim da bi se odavno rešilo prvenstvo. Partizanu ne može ništa da se zameri, njima je u prvom delu svaka utakmica bila teška. Uspeli su u par utakmica gde su bili na ivici poraza, da se izvuku i na kraju posle preokreta pobede. Setimo se utakmica protiv Radničkog Niša, IMT-a i Radnika, čini mi se da  ih je u tim momentima sreća pogledala. 

Foto: Starsport

 

- Dolaskom Vladana Milojevića Crvena zvezda igra skroz dručaije i deluje bolje nego pod vođstvom Baraka Bahara. Da li generalno strani treneri ne mogu da se uklope u sredinu kao što je Srbija?

- Teško je i našim trenerima koji su rođeni tu da se uklope. Onaj ko ne razume dobro veličinu Zvezde i Partizana, tradiciju, navijače, odnose i sudijsku organizaciju i sve što vuče naša liga, teško može da se uklopi. Retko koja liga kao naša je toliko teška da jedan bod koji izgubiš mogu da odluče sudbinu. Sada ko dođe da bude trener Zvezde ili Partizana i ne shvata da je nerešen rezultata u Kruševcu, Nišu ili Surudlici neuspeh, teško može da opstane. Jako je teško da se strani treneri naviknu. Mislim da je Zvezda pogrešila što je dovela Bahara. 

Foto: Starsport

 

- Dok ste bili trener Radničkog iz Niša u drugom mandatu ste nakon meča sa pančevačkim Železničarem podneli ostavku i naglasili da se više nikada nećete vratiti u srpski fudbal. Međutim, pre izvesnog vremena ste promenili odluku. Da li možemo da očekujemo povratak u domaći fudbal?

- Do leta još nisam načisto gde ću i šta ću, pošto mi je onako već sve sveže. Imao sam ponudu jednog tima iz Superlige, ne bih da otkrivam ništa. Videću da li ću da odmorim ili ću ovog leto da prihvatim ponudu. Ništa nije dogovoreno, samo smo potencijalno imali taj razgovor vezano za angažman na leto. Klub je okej, interesantna je priča, nego ja hoću da vidim da li ima svrhe da se tako brzo vratim u srpski fudbal. Ono što sam rekao posle Železničara bilo je u afektu, vruće glave, pogođen tom utakmicom. Treba nekad napraviti i pauzu, ja već osam godina radim u kontinuitetu. Dosta ljudi oseti nekada nepravdu, a mene jo to baš pogodilo. Vratiš se u Srbiju, u svoju zemlju gde si rođen i od srca želiš da radiš i onda osetiš tako neke stvari. Očigledno na takve stvari moramo da se naviknemo, ko želi da radi u Srbiji. 

- Od naredne sezone biće novi format Lige šampiona sa 36 klubova. Crvena zvezda neće moću direktno u najelitnije evropsko takmičenje već će morati da krči svoj put od plej-ofa. Sa druge strane Partizan ukoliko bude vice prvak, krenuće od prvog kola kvalifikacija za Ligu šampiona. 

- Mnogo zavisi koju ekipu ćete dobiti na žrebu, treba biti realan. Nema lakih protivnika za naše klubove. Nažalost Zvezde i Partizan nemaju dovoljan broj kvalitetnih utakmica. To je realnost naših klubova trenutno. Ne očekujem lak zadatak, ko god došao Zvezdi ili Partizanu. To što je naša liga nalazila na 11. mestu je totalni privid, jer to posledica dobrih rezultata dva kluba, Zvezde i Partizana, a ne posledica jake lige. Verujem i želim da oba kluba dođu do Lige šampiona, ali iskreno gledajući iz ovog ugla, mislim da je to jako teško.

- Radnički Niš je okončao regularni deo sezone na 10. mestu i dosta popravio igru. Da li se ipak vide plodovi Vašeg rada?

 

 

 

 

 

- Ne bih da govorim o svom radu. Dejan Joksimović je napravio odličan posao. Mislim da je uspeo da iz ekipe izvuče maksimum i da je Radnički uplovio u neku mirnu luku. Nama je presudna utakmica bila protiv Spartaka koju nismo uspeli da dobijemo, jer da jesmo bili bi u borbi za plej-of. Isto tako je bila kada smo izgubili od Radnika iz Surudlice nakon dve vezane pobede. Nismo uspeli da napravimo taj neki iskorak, ali eto, sada su uspeli sa novim trenerom. Želim im da se obezbedi opstanak bez baraža - zaključio je Trajković.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading