FINALA KOJA SE PAMTE: Vošino NAPUŠTANJE terena, ŠOKANTNA iznenađenja, triler PENAL serije, PROVOKACIJE I TUČE... (VIDEO)

Autor:

Sport

25.05.2023

12:34

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Od 2006. godine kada je Srbija postala samostalna država pa do danas mogli smo da prisustvujemo nekim zaista spektakularnim borbama za trofej namenjen pobedniku Kupa.

FINALA KOJA SE PAMTE: Vošino NAPUŠTANJE terena, ŠOKANTNA iznenađenja, triler PENAL serije, PROVOKACIJE I TUČE... (VIDEO)

Foto: Starsport

Nikola Krstović i Vladimir Stojković tokom večitog derbija

Crvena zvezda i Čukarički u četvrtak veče (21.00) na Marakani odrediće osvajača Kupa Srbije za sezonu 2022/23.

Četa Miloša Milojevića veliki je favorit i nema sumnje da i dalje aktuelni, ali uskoro bivši trener Zvezde od kluba želi da se oprosti osvajanjem duple krune. Ipak, u Kupu su iznenađenja uvek moguća, Čukarički ne dolazi sa belom zastavom i uradiće sve kako bi ponovio 2015. godinu i doneo još jedan pehar na Banovo brdo.

Od osamostaljenja Srbije 2006. godine Kup su osvajali Partizan (sedam puta), Crvena zvezda (pet puta), Vojvodina (dva puta) i Čukarički i Jagodina (po jednom). U finalnim mečevima mogli smo videti sve i svašta - kvalitetan fudbal, dramu, lepe golove, navijanje, ali i prekide, penale, provokacije, tuče i jedan meč koji nikada nije završen. 

Da krenemo redom...

VESELINOVIĆ ZAKUVAO, VOŠA SE POVUKLA

Posle prvih nekoliko relativno mirnih godina i finala, meč za trofej 2011. godine doneo je sve ono što niko nije želeo da vidi.

U finalnoj utakmici snage su odmerili Partizan i Vojvodina, a utakmica je prvo kasnila 40 minuta zbog gostujućih navijača i nikada nije završena jer su ogorčeni Novosađani u finišu napustili teren nezadovoljni odlukama glavnog sudije Slobodana Veselinovića.

Partizan je u trenutku prekida vodio sa 2:1 - Tejgo je pogodio u 16. minutu za 1:0, izjednačio je Mojsov u 63. a Vukić je devet minuta kasnije dao gol za novu prednost crno-belih i to iz veoma diskutabilno dosuđenog penala. 

Situacija je eskalirala u 82. minutu kada Veselinović nije dosudio očigledan penal za Vošu i tada su igrači i stručni štab poslušali pokojnog Ratka Buturovića, tada prvog čoveka novosadske ekipe, te se uputili ka svlačionici, a trofej je otišao u ruke crno-belima.

ŠOKANTNA IZNENAĐENJA

Dve godine posle finala koje nije završeno, Vojvodina je ponovo imala šansu za trofej. Ovog puta Novosađani su bili izraziti favoriti protiv Jagodine, svi su očekivali da trofej završi u "srpskoj Atini", navijači su čak snimili i pesmu sa fudbalerima ("Došlo je vreme da uzmemo Kup"), ali...

Milan Đurić pogodio je u 15. minutu za 1:0, Jagodina se do kraja odbranila i trofej je otišao na neočekivano mesto.

Slična situacija desila se i 2015. kada su svi očekivali da Partizan lako izađe na kraj sa Čukaričkim na Marakani, ali je Slavoljub Srnić srušio snove crno-belih, postigao jedini pogodak na meču i doneo timu sa Banovog brda istorijski trofej.

OSTOJIĆEV GOL ZA ISTORIJU

Da je neko navijačima Partizana rekao da će pogodak Bojana Ostojića u finalu Kupa 2019. godine kojim su crno-beli savladali večitog rivala sa 1:0 vremenom postati istorijski, teško da bi neko poverovao.

Od tada, pa do danas, crno-beli su u senci Zvezde i nisu osvojili niti jedan trofej, a nebeski skok nekadašnjeg defanzivca Partizana se i dalje prepričava.

PENALI, PROVOKACIJE, TUČA...

Imao je Partizan šansu da osvoji trofej i 2020. godine, ali je, u jednom od najboljih finalnih mečeva u istoriji ovog takmičenja, Vojvodina ipak slavila posle velike drame.

Vodili su Novosađani na Čairu sa 2:0 golovima Vukadinovića i Bojića i delovalo je da niko ne može da im stane na put. Ipak, Filip Stevanović je smanjio na 2:1 u 80. minutu, a Strahinja Pavlović ostavio Partizan u životu u šestom minutu nadoknade.

Ipak, Voša je na kraju slavila posle jedanaesteraca, a neutralni posmatrači mogli su da uživaju u zaista pravom spektaklu.

Naredne sezone crno-beli ponovo nisu imali sreće i stali su na korak od trofeja. Regularni deo i produžeci večitog derbija nisu bili toliko zanimljivi, ali je zato penal serija donela sve čari koje sa sobom nose okršaji Crvene zvezde i Partizana.

Republika

Foto: Starsport

Nikola Krstović i Vladimir Stojković

 

Ključni detalj desio se kada je Nikola Krstović isprovocirao iskusnog Vladimira Stojkovića, nastao je haos, gužva i tuča, posle koje je fudbalerima Partizana pao fokus, te je Milan Borjan izrastao u heroja i svojim odbranama doneo trofej Crvenoj zvezdi.

Bila su ovo najzanimljivija finala Kupa Srbije od 2006. godine, pa do sada - šta nas čeka u četvrtak uveče ostaje da se vidi.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading