ŠERIF OSNOVAN NA KRIMINALNIM KRILIMA: KGB šverceri eliminisali Crvenu zvezdu!

Autor:

Sport

11.08.2021

04:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Fudbaleri Crvene zvezde eliminisanu su u 3. kolu kvalifikacija za Ligu šampiona od Šerifa iz Tiraspolja, kluba za koji je vezan popriličan broj kontroverzni, a može se slobodno reći i kriminalna istorija.

Republika

Foto: Starsport

Seku Sanogo u duelu sa fudbalerima Šerifa

Žuto-crni osnovani su 1996, posle ideje Viktora Gušana i Ilije Kazmailija, bivših visokopozicioniranih pripadnika KGB (ruska obaveštajna služba), koji su se obogatili privatizacijama u trenucima kraha i raspadanja nekadašnjeg Sovjetskog Saveza, a ubrzo su bili optuženi za šverc.

Oni su osnovali kompaniju "Šerif" kao dobrotvornu organizaciju za pomoć porodicama policijskih veterana, a u stvari su se našli na stubu srama. Postali su lideri na crnom tržištu za cigarete, oružje i meso preko granice sa Ukrajinom. Prvi je o njihovim poslovima govorio Oktavijan Ticu, bivši ministar sporta u vladi Moldavije i nekadašnji kandidat za predsednika.

- Oružje, cigarete i meso uvozili su iz Odese (prvi grad do Moldavije, na moru u Ukrajini), a izvozili u Moldaviju i Rusiju. Na taj način je Šerif, kao kompanija, napravila ekonomsko carstvo i postavila monopol, a taj novac je išao u finansiranje kluba - govorio je Oktavijan Ticu.

Koliko je "Šerif" moćna kompanija, pokazuje i podatak da je njen poslovni promet veći od budžeta Moldavije.

Osim kontroverznih vlasnika, Šerif se nalazi i u komplikovanoj poziciji na karti Evrope. Oni su deo oblasti Moldavije koje lokalno stanovništvo ne smatra delom te države, već nezavisnom zemljom Pridnjestrovske moldavske oblasti.

Ova oblast je mesto u kojem žitelji govore ruski jezik i smatraju sebe Rusima, a ne Moldavcima. Takva situacija može se uporediti sa Srbijom i takozvanom državom Kosovo, a njihov rat oko otcepljenja vodi se od 1990. Pridnjestrovlje ima svoju vladu, policiju i administrativni prelaz, koji kontroliše vojska. Tako je reporter našeg lista za ulazak u ovu oblast ušao sa posebnom migracionom karticom.

Republika

Foto: Starsport

Stadion od 170 miliona evra!

Glavna arena, kako se zove stadion Šerifa, prima 12.000 gledalaca i otvoren je u julu 2002, kao deo kompeksa koji se prostire na 40 hektara. U ceo kompleks uloženo je 170 miliona evra, a pore glavnog stadiona, postoji mali stadion, deset pomoćnih terena, hala, stanovi za fudbalere, hotel sa pet zvezdica, kao i koledž za decu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading