OVE ČETIRI NAMIRNICE SU GLAVNI UZROČNIK SRČANOG UDARA: Doktor upozorava jer ih jedemo svaki dan, a opasne su po život!
U Srbiji, moždani udar je nažalost najčešći uzrok smrtnosti, a prepoznavanje simptoma ima presudan uticaj na ishod ovog stanja.
Nažalost, svakih 20 minuta, jedna osoba u našoj zemlji doživi ovu ozbiljnu zdravstvenu krizu. Moždani udar predstavlja prekid dotoka krvi u mozak, bilo zbog zapušenja (okluzije) krvnih sudova, što je najčešći oblik, ili zbog pucanja krvnih sudova, kada se krv izliva u moždano tkivo.
Lekari ističu važnost svesti o najčešćim uzročnicima moždanog udara, koji su, na sreću, često povezani s faktorima koje možemo da kontrolišemo. To uključuje povišen krvni pritisak, povišen nivo šećera u krvi, visoke masnoće u krvi, određene srčane bolesti, aritmiju, pušenje i prekomernu upotrebu alkohola.
Ishrana takođe igra ključnu ulogu, a doktor Džonatan Zeilinger otkrio je četiri namirnice koje treba izbegavati ako ste u opasnosti od moždanog udara.
Prema njegovim saznanjima, ove četiri namirnice mogu znatno povećati rizik od začepljenja arterija. Potrebno je biti pažljiv i odgovoran prema sopstvenom zdravlju kako bismo smanjili mogućnost ozbiljnih zdravstvenih komplikacija poput moždanog udara.
- To su prerađeno meso, maslac, keks i pržena hrana. Budući da je većina moždanih udara povezana sa nakupljanjem masnog plaka (ateroma) u arterijama koje opskrbljuju mozak, hrana koja pridonosi tome povećaće rizik od moždanog udara. Zasićene i trans masti ključni su krivci - rekao je doktor.
- Povišeni krvni pritisak takođe uzrokuje stvaranje ateroma, pa će visok unos soli povećati rizik. I visok unos šećera još je jedan ključni činilac rizika od moždanog udara, delimično zbog povezanosti s debljanjem i dijabetesom tipa 2 koji uzrokuje oštećenje i upalu arterija", pojasnio je. S druge strane, postoje namirnice koje mogu da imaju suprotan učinak i smanje verovatnoću moždanog udara - dodao je.
- Trebalo bi da težite tome da jedete najmanje pet porcija voća i povrća dnevno. Više studija pokazalo je da veća konzumacija te hrane dovodi do smanjene stope moždanog udara. Veruje se da voće i povrće snižava krvni pritisak i sadrži antioksidanse koji pomažu u zaštiti arterija. Voće i povrće takođe sadrži vlakna koja mogu da spreče visoke nivoe masnoća tako što se vežu za holesterol u našim crevima - rekao je za kraj.
BONUS VIDEO:
Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama:
Facebook,
Instagram,
YouTube,
TikTok,
Telegram,
Vajber.
Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa
Google Play i
Apple AppStore.
Komentari (0)