BILA JE USRED TRUDNOĆE ALI NIJE ODUSTALA OD TAKMIČENJA U FITNESU: Ova žena pokazala je potpuno drugačiju stranu "drugog stanja"

Autor: N.J.

Lifestyle

11.01.2023

17:40

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Bikini model, perosnalni i kondicioni trener – žena koja se posvetila zdravom načinu života i ne odustaje od svojih ciljeva.

BILA JE USRED TRUDNOĆE ALI NIJE ODUSTALA OD TAKMIČENJA U FITNESU: Ova žena pokazala je potpuno drugačiju stranu "drugog stanja"

Foto: Instagram/Bile Milenkovic

Biljana Milenković je NPC bikini model. U fitnes svetu je od 14 godine, a danas ponosno ruši sve prepreke. Trener je od dvadesete godine i koliko je napredna govore kako privatni tako i poslovni uspesi. Ove godine osvojila je bronzanu medalju na takmičenju u Beču, a neizmernu podršku pruža joj suprug i dvoje dece.

Inače, NPC bikini model označava takmičenje za sve žene koje žele da pokažu naporan rad koje su uložile kako bi njihovo telo bilo pre svega zdravo, ali i isklesano.

Pripreme za takmičenja koje god vrste nikako nisu lake, pogotovo kada je osoba koja učestvuje u istom majka male dece. Obaveze se dupliraju, ali ništa nije nemoguće ako je neko posvećen. U razgovoru za "Republiku" Biljana je ispričala poznate i manje poznate detalje o svom "putu" ka zdravoj kilaži, takmičenju i generalno kvalitetnijem načinu života.

- Bikini kategorija je skupa investicija za žene koje su već rađale, odnosno koje su majke. Nije stvar u tome da svaka žena treba da se takmiči, već da razume koliko je bitan zdrav način života kao i izgradnja mišića. Pripreme za takmičenje nisu lake, a pogotovo kad imate malo dete. Naravno, sve je stvar organizacije i bitna je partnerska podrška. Zato je jako važno kakvog partnera imate! Svaka čast svim mamama koje su pobedile sebe i vratile se na početak još jače - počela je ona.

Trudnoća i treninzi

Zanimljivo je što Biljana nije odustala od treninga ni u periodu trudnoće, već je posvećeno radila na sebi. Vežbanje je dobra priprema za porođaj, ako za to imate dozvolu ginekologa. Ona je istakla da i sama zna kako svaka žena ima različite potrebe i samim ti ne može svaka na isti način trenirati i brinuti o svom telu.

- Treninge za vreme trudnoće prilagođavala sam sopstvenom osećaju. Imala sam zdravu trudnoću i saglasnost ginekologa, a i odlično poznajem svoje telo, pa znam šta mogu, a šta ne. Upravo to moje poznavanje sebe i discipline koju sam postavila od prvog dana i moj ulaz u ovaj sport me je čuvao da bez previše muka vratim formu i izgled. Oba porođaja bila su laka i inače sam sam se brzo porodila. Tokom trudnoće imala sam kratku pauzu u trećem i sedmom mesecu, pa tada nisam trenirala. Naravno, moju odluku da treniram tokom trudniće podržao je i moj partner. Trening je hrana za psihu, nebitno da li se bavite profesionalno ili amaterski ovim sportom. Trening je lek za stres koji je svaki dan prisutan - objasnila je ona.

 

Ishrana u trudnoći

Uravnotežena i kvalitetna ishrana, zajedno sa fizičkom aktivnošću doprineće zdravoj trudnoći. Biljana je tokom trudnoće pre birala "čistu", odnosno hranu koja sadrži vlakna, vitamine, proteine, a koja je i njoj samoj više odgovarala. Takođe, istakla je da zna kakve sve probleme sa hormonima jedna žena može da ima, te može da se saoseća sa svim situacijama koje nas zadese.

- Teška je borba sa hormonima i to samo može da razume žena koja je već prošla sve to.  Što se tiče hrane, hoću da kažem, da za vreme trudnoće kod svake žene različito se odrazi način ishrane (odnosno želudac različito reaguje). Meni je na primer u drugoj trudnoći prijala “čistija hrana”, na primer spanać, jaja, brokoli, piletina, sir, mandarine, banana, krastavac, zelena salata, heljdin hleb, bademi, indijski orah, a ponekad i sladoled. Potrebe za vreme trudnoće su pojačane, no ne znači da beba uzme baš sve što unesemo. Ona uzima vitamine, minerale, proteine, soli, hidrate koje su potrebne za razvoj. Što znači da sve na neki način treba umereno unositi jer ima svoju rekaciju. Posledica je da višak kilograma koji žena dobije tokom trudnoće je višak koji je pojela, ali ga nije iskoristila. Zato doktori stavljaju žene na stroge dijete, ako slučajno pređu granicu - kaže ona.

 

Oporavak od porođaja

Ali, kako je i sama rekla put oporavka nakon porođaja je jako težak, a svaka žena je za sebe.

- Žene koje su u sportu naravno imaju jaču konstituciju mišića, ali porođaj zavisi i od psihičke spremnosti svake žene za taj čin. Jače hipfleksorne mišiće, uska karlica, mišićna slabost.. Sve to može napraviti komplikacije na porođaju, ali opet je sve u rukama lekara. Za ženu je bitno da ima podršku svog partnera, pogotovo kada ne može sama da prevaziđe taj "put". Tu postoji i pitanje karaktera kada postavljamo cilj, a cilj pravi promenu. Nakon neuspešnog braka, sada imam divnog supruga koji se bavi istim poslom kao ja, ima isti stav i razumevanje u svakom pogledu - iskreno priča ona.

Foto: Izvor: Privatna arhiva

Biljana pokazuje svoju transformaciju

S obzirom na to da Biljana trenira i žene koje žele da skinu višak kilograma nakon trudnoće, ona ima svoj način kog se drži.

- Ne mora da znači da je pre trudnoće žena trenirala i držala se plana ishrane. Nikada nije kasno da se naučite disciplini ako niste zadovoljni sobom. Najčešće žene koje treniram mi kažu "hoću da smršam". Uvek kažem "nema problema, ali hajde da napravimo tonus mišiće koji će te sa zdravstvene strane čuvati od povrede, jer mršav čovek ne znači i zdrav čovek" - završila je ona važnom porukom.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)

Loading