10 GREŠAKA KOJE KVARE UKUS HRANE! Meso iz frižidera i šerpa pretrpana namirnicama promeniće aromu
Sečete tupim nožem, ne stavljate šerpu da se zagreje pre nego što počnete da kuvate, sve začine stavljate odjednom ili na kraju... Čini se nevažnim, ali su sve ovo sitnice koje utiču na kvalitet pripremljenog obroka
Ukoliko uživate u eksperimentisanju u kuhinji, ali često niste zadovoljni kako je jelo ispalo, imamo rešenje za vas. Naime, profesionalni kuvari nam otkrivaju kako izbeći najčešće greške. Pročitajte savete koje vam donosimo i vaši kulinarski eksperimenti će postati bolji.
1. Ne dopuštate mesu da odstoji pošto ga spremite
2. Stavljate previše namirnica u šerpe i lonce
Ukoliko pripremate hranu za veći broj ljudi, javlja se problem - šerpe i lonci su premali, ali ipak uspevate da ih napunite svom potrebnom hranom. Međutim, u prepunim loncima i šerpama toplota ne može jednako da se rasporedi, što rezultira lošijim kvalitetom hrane. Uvek je bolje pripremati dve ture jela i tako se pobrinuti da sve bude savršeno.
3. Meso vadite direktno iz frižidera pre pripreme
4. Ne dopuštate posuđu da se ujednačeno zagreje
Zauzeti ste, gladni ili želite da završite što pre kuvanje i zato stavljate tiganj ili šerpu na šporet, uključujete ringlu i počinjete sa spremanjem. Ipak, to se tako ne radi. Bolje je da pustite posuđe da se zagreje pre kuvanja oko pet minuta. Na taj način će biti ujednačeno zagrejani i dovoljno topli za pravilno kuvanje.
5. Koristite tup nož
6. Sve začine dodajete pred kraj
Mnoge domaćice dodaju sve začine na kraju i ne probaju jelo tokom spremanja sve dok ono nije skoro gotovo, međutim, tada se malo šta može promeniti. Zato je bitno da sve začinjavate malo-pomalo tokom kuvanja i probate jelo što češće.
7. Neprekidno okrećete meso na roštilju
Da li znate koliko puta bi trebalo da okrenete meso da bi bilo savršeno pečeno? Jednom - to je jedini tačan odgovor. Dakle, nemojte prevrtati hranu svakih nekoliko minuta. Uradite to jednom i to kako treba.
8. Koristite pogrešnu vrstu ulja
Različite vrste ulja imaju različite tačke isparavanja, te su namenjene korišćenju na različitim temperaturama. Maslinovo ulje i puter su savršeni za niže temperature, te ih možete koristiti ako kuvate na umerenoj vatri. Za visoke temperature najbolji izbor su ulje kikirikija, avokada i mast.
9. Ne držite se recepta
Eksperimenti u kuhinji su zabavni, ali ne i ako želite da napravite neki specijalitet ili poseban desert. U tom slučaju je praćenje recepta obavezno. Ukoliko ipak želite da date svoj pečat jelu, podelite ga na dva dela i zatim jedan deo pripremite prema receptu. Na ovaj način ćete imati šta da date gostima ili porodici ako nešto ne ispadne kako treba.
10. Pokušavate da popravite upropašteno jelo dodavanjem još sastojaka
Kada shvatite da jelo koje pokušavate da pripremite nije uspelo, jednostavno ga bacite. Naime, ukoliko pokušate da ga popravite dodajući nove sastojke, najverovatnije ćete samo protraćiti još namirnica, vremena i energije, a jelo ćete ipak baciti. Naučite nešto iz svega i nastavite.
Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama:
Facebook,
Instagram,
YouTube,
TikTok,
Telegram,
Vajber.
Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa
Google Play i
Apple AppStore.
Komentari (0)