JEDITE BEZ GRIŽE SAVESTI: Uz ovaj trik smanjićete kalorije u testenini i sačuvati vitak stas!
Testenina je omiljeno jelo mnogih ljudi širom sveta. Međutim, ukoliko pazite na liniju ili ste skloni gojenju, preporučuje se da je ne jedete često i nikako u velikim količinama. Donosimo vam trik uz pomoć kojeg možete uživati u omiljenom jelu, ali sa smanjenim brojem kalorija!
![Republika](/data/images/2020-09-27/160450_eaters-collective-ddzyotzunbk-unsplash_f.jpg?1605991989)
Koliko god ukusna bila, testenina je sama po sebi skrob, koji nije naročito dobar za ljude. Tako 100 grama testenine sadrži oko 390 kalorija, a većinu toga čini skrob, koji se u ljudskom telu pretvara u šećer, odnosno skladišti kao salo.
Ipak, naučnici imaju dobru vest za sve ljubitelje testenine - postoji način da se smanji broj kalorija u njoj!
Sve što treba da uradite jeste da je ne jedete odmah nakon kuvanja, već da je ohladite, pa ponovo zagrejete!
U njoj su ispitanicima davali testeninu, a nakon toga im merili nivo šećera u krvi svakih 15 minuta.
Foto: pixabay.com
Oni koji su jeli sveže skuvanu testeninu imali su čak dvostruko veći nivo šećera u krvi, u odnosu na one koji su jeli iste količine testenine koja je prvo bila ohlađena, a potom podgrejana.
Ovo otkriće je zapravo samo slučajan zaključak do kojeg se došlo tokom eksperimenta u emisiji Trust Me, I'm a doctor (Veruj mi, ja sam lekar), koju emituje televizija BBC.
Drugim rečima, podgrejani ostaci ručka ili večere, barem kada je reč o tjestenini, su puno zdravija opcija. Na taj način smanjuje se rizik od dijabetesa, ali i gojenja, savetuje doktor Zdravko Dren, a prenosi novi.ba.
Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama:
Facebook,
Instagram,
YouTube,
TikTok,
Telegram,
Vajber.
Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa
Google Play i
Apple AppStore.
Komentari (0)